Една от тъжните констатации, които показват данните на Националната статистика

...
Една от тъжните констатации, които показват данните на Националната статистика
Коментари Харесай

Диана Андреева: Трябват политики за включване на най-уязвимите в културните дейности

Една от тъжните констатации, които демонстрират данните на Националната статистика за потреблението на културните артикули у нас, е групата от 20 % от семействата, които не могат да отделят повече от 0.5 % от приходите си за културни действия.

" Ще установяваме това, до момента в който страната не организира целенасочена политика по тематиката - споделя Диана Андреева, шеф на Обсерваторията по стопанска система на културата - В тази натрупа са пенсионерите, хората с ниски приходи, разнородни са границите на разделянето. Би следвало това да насочи политиките към маргинализираните групи, изключени на процедура от културното присъединяване.

Ефектът от тези политики обаче няма да се види на секундата, даже няма да е в границите на един политически мандат и държавните управления избират един финансов разход, само че да се забележи незабавно. В предизборни диспути политиците поддържат свободно всичко, само че като влезе новият екип на Министерство на културата, тези политики се не помнят. "

Според Диана Андреева в границите на институтите, които се финансират с обществени финанси, би трябвало да се дефинира диференцирана ценова политика и да се създаде ваучерна система.

" Социалният резултат не би трябвало да отсъства от Народния спектакъл. Това, което се случи с Джон Малкович, е, че индивидът, който си закупува билет, го прави от позиция на престижа. Все едно да си направиш селфи от Миланската канара. Цената от 400 лв. обаче буди отвращение. Приехме го като индивидуален акт, само че това повдигна доста въпроси. "

Още мнения за данните на Националния статистически институт и какви политики би трябвало да се приложат, с цел да няма изключени от културните действия хора, чуйте в " Какво се случва ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР