Една от спрените мощности е в старозагорския завод за чугунени

...
Една от спрените мощности е в старозагорския завод за чугунени
Коментари Харесай

Заводи в Стара Загора обявиха, че спират работа заради високата борсова цена на тока

Една от спрените мощности е в старозагорския цех за чугунени отливки " Прогрес "

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Заради висока цена никой не изиска да купи ток от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 "

Централата бе оповестила два търга на 30 ноември, от които се надяваше да завоюва над 15 млн. лв.
3 дек 2018
Високата цена на политическия боязън за бъдещето на комплекса " Марица-изток "

Предложенията на ръководещите не вземат решение проблемите, а им обезпечават комфорт за известно време
30 ное 2018
Правителството даде обещание работа и бъдеще на " Марица-изток "

БЕХ купува квоти за работата на комплекса и се търсят решения за изключването му от европравилата, изясни министър Петкова пред протестиращите в Раднево
28 ное 2018
Корейският интерес към АЕЦ " Белене " наподобява мощно надценен

Инвеститорите чакат страната да разгласи параметрите на процедурата
20 ное 2018
Загубата на НЕК се усили до 153 млн. лв.

Финансовото положение на държавната компания се утежнява макар по-добрата пазарна обстановка
12 ное 2018 Четвърти ден заводът " Чугунолеене " в Първомай е със спряно произвеждане. С лимитирана активност са и други две огромни предприятия от старозагорския " Холдинг Металик " - " Енергоремонт – Гълъбово " и " Металик ". Три от сдруженията на " Холдинг Загора " също оповестиха, че стопират производството си. Това са " Прогрес ", " Пресков " и " Хранинвест - ХМК ", чието произвеждане е мощно енергоемко.

Собствениците на заводите показват, че прекъсването е поради висока цена на тока на свободния енергиен пазар, която от приблизително 89 лева./МВтч през ноември стигна до над 207 лева на 3 декември. За на следващия ден контрактуваните количества електрическа енергия са на цена от 170 лева за мегаватчас.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Според участници на пазара повода за растежа в цената е лимитираното предложение, което напълно зависи от държавните АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и НЕК. Също по този начин цените се покачват на всички места в района.

Но е реалност, че високите цени са годни и за всички останали производства в страната. Но други предприятия от страната не стопират активност, а мярката се подхваща от два старозагорски холдинга.

Грешка или не

" Решихме, че още веднъж има неточност в изчислението на цената на сегмент " ден напред ", както се случи на 11 октомври. Тогава борсата излезе с оферта за идващия ден от 595.98 лева за МВтч, само че по-късно призна за неточност и сесията беше анулирана, а цената преизчислена. Този път обаче се оказа, че цифрата е вярна ", разяснява шефът на " Чугунолеене " инж. Живко Станилов. Заводът има да извършва незабавни поръчки, само че пристигналите на работа служащи се връщат.

" Металик холдинг " излезе с вътрешна заповед предприятията да спрат работа, в случай че цената на тока е повече от 90 лева./МВтч. " Необяснимият марж в дневната цена на тока на свободния пазар слага в тежко състояние всички предприятия в България и основава действителен риск от банкрути ", е коментарът на управлението на холдинга. Днес базовата цена на тока беше 207.21 лева, като в пиковите часове сред 9 и 20 часа цената на тока е 256.86 лева

От " Холдинг Загора " пък показват, че има непрекъснато и голословно повишение на цената на електрическата сила, която при започване на годината е била 120 лева./МВтч с включени всички спомагателни такси, а в този момент е над 300 лева за мегаватчас.

Ами дълготрайните контракти

По принцип цените на електрическата енергия на борсовия сегмент " Ден напред " не би следвало да са от изключително значение за огромните индустриални потребители, защото те могат да се договарят дълготрайно с търговците на ток или даже сами да си купуват от борсата. При такива покупко-продажби се реализират доста по-ниски цени - в средата на ноември да вземем за пример АЕЦ " Козлодуй " предложи няколко пакета електрическа енергия за общо 200 млн. лева при цена към 90 лева./МВтч. На 30 ноември пък Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " пусна търгове при начална цена 110 лева за мегаватчас, на които не се яви нито един покупател.

По този мотив от " Холдинг Загора " обясниха за " Капитал ", че потреблението на електрическа енергия в техните сдружения варира от 2 до 14 мегавата на час и мъчно може да се обезпечи с дълготраен контракт, чиито количества са закрепени. " Около 60% от нужната ни електрическа енергия купуваме по дълготрайни контракти, само че останалото осигуряваме посредством борсата на сегмент " ден напред ", споделя Антон Андронов, който е един от съдружниците в холдинга. Конкретни решения на създалата се обстановка обаче не се оферират.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР