Една от промените в дейността на Кремъл е по-активното използване

...
Една от промените в дейността на Кремъл е по-активното използване
Коментари Харесай

The Financial Times: Шпионите на Путин в Европа са по-активни, от...

Една от измененията в активността на Кремъл е по-активното потребление на „ проксита “ за разследваща активност. Преди войната западните организации се занимаваха най-вече с съветски интервенции, осъществявани от съветски жители в цяла Европа. Днес това към този момент не е по този начин.

Руските секрети интервенции към този момент включват непознати жители от сферата на политиката, бизнеса и проведената престъпност. „

 

Посредниците може да не знаят, че работят за руснаците, може да са нарушители или просто хора, на които се заплаща, ” написа изданието.Като образец е обещано бягството на Артьор Ус, наследник на някогашния губернатор на Красноярския край Александър Ус, от домакински арест в Италия. Според версията на управляващите бягството е проведено под управлението на съветското разузнаване от една от сръбските незаконни групировки, за което са платени 50 хиляди евро.

 

Използването на такива хора има своите плюсове и минуси. От една страна, споделят събеседниците на FT, това дава опция на Русия да отхвърли връзката си с сътрудниците при положение на тяхното откриване. Те също могат да бъдат по-ефективни от „ обичайните “ шпиони по въпроси като кражба на търговски секрети, хакване на компютърни мрежи или основаване на схеми за отбягване на наказания. От друга страна, такива сътрудници могат да бъдат небрежни към разпоредбите за секретност и тяхната успеваемост като цяло е доста по-ниска от тази на елементарните чиновници.

 

“Оперативната сигурност може да бъде изложена на риск, защото проксита е мъчно да бъдат следени без сътрудник на място. За да позволи този проблем, ГРУ стартира да набира сътрудници без военно образование, с цел да обхванат незабелязани в целевите страни и да открият персонални контакти, написа FT.

 

Старият модел на „ легални “ съветски шпиони, работещи посредством посолства, към момента продължава да съществува в обичайно неутрални страни като Австрия и Швейцария. Около 150 съветски сътрудници към момента работят там под дипломатическо прикритие. Един от събеседниците на FT споделя,че съвсем една трета от съветските разследващи интервенции в Европа в този момент се координират от Виена и Женева.

 

Освен това, написа FT, Русия е засилила своите шпионски бази в Турция и Обединените арабски емирства, а няколко хипотетични сътрудници, изгонени от Европейски Съюз, в този момент работят в Сърбия.

 

Кремъл оказва напън и върху съветските емигранти, като ги изнудва с признание за „ съперници на режима “, избягали в чужбина след февруари 2022 година

 

Понякога съветското разузнаване реализира впечатляващи триумфи - какъвто беше казусът през 2021 година, когато хакерска атака против софтуера SolarWinds разреши достъп до информация от минимум 9 американски държавни организации, в това число Пентагон. Или, като образец, скорошното приключване на диалог сред немски офицери.

 

След началото на войната в Украйна доста страни изгониха съветски дипломати и елементарни жители за шпионаж в интерес на Русия. Миналата седмица Белгия разкри, че е експулсирала десетки съветски шпиони през последните месеци. Премиерът Александър де Кроо в ефира на RTL изясни, че това са били съветски дипломати. „ Бяха ли шпиони? Очевидно да “, сподели Де Кроо. Според него Русия нападна Белгия по други способи – локални уеб сайтове са станали обект на хакерски атаки, написа още " Сега ".

 

България също изгони и арестува съветски шпиони. Най-масово това стана по време на кабинета на Кирил Петков, когато бяха изгонени 70 души от съветското посолство. Преди две седмици ДАНС разкри съветски разузнавачи-нелегали, представящи се за българи, с цел да могат да шпионират в непознати страни. Шестима българи пък бяха задържани в Лондон за шпионаж в интерес на Русия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР