Една от причините застраховката „Гражданска отговорност” да има една от

...
Една от причините застраховката „Гражданска отговорност” да има една от
Коментари Харесай

От Асоциацията на застрахователите не обясниха що е то рисков фактор за автомобил

Една от аргументите застраховката „ Гражданска отговорност” да има една от най-високите " щетимости " в Европа са и неприятните пътища. Това съобщи основният секретар на Асоциацията на застрахователи Нина Колчакова.
Колчакова разяснява, че с този тип застраховка се заплащат доста вреди, измежду които е и категорията " отплата за морални болки и премеждия " , когато става въпрос за починали в злополука. Кръгът на тези лица се разшири след тълкувателно решение на Върховен касационен съд, добави тя пред Нова телевизия, уточнявайки, че в този момент застрахователите нямат задоволително запаси за компенсации при такива случаи .
Просто по този начин е най-лесно, отвърна ръководителят на Асоциацията за подготовка на автомобилистите Красимир Георгиев. По целия свят застрахователите са доста дейни в премахването на аргументите за заплащане на застраховка, у нас не е по този начин , безапелационен беше той. И попита непосредствено –.
Не съм готова да отговоря чак в подобен подробност, отвърна Колчакова. Нашите застрахователи ги интересува – да подвигат цената на застраховката, уверен е Георгиев. Колчакова пък съобщи, че застрахователи завеждат искове и в случаи на дупки по пътя против АПИ или против общински управляващи.
Това е обществена политика на страната за отплата на невиновни потърпевши на пътя, подсети още основният секретар на Асоциацията на застрахователите. Застрахователите държат цените на задоволително ниско равнище, с цел да могат жителите да си разрешат застраховка, сподели Колчакова. Според нея в действителен размер " Гражданска отговорност " е съвсем същата на Запад, само че призна, че като покупателна стойност не е по този начин. Застраховката е по-евтина на Запад, а компенсациите са по-големи , отвърна Георгиев и даде образец – че гастарбайтерите имат застраховки, които покриват даже хотели при щета на автомобил. Съгласен съм, че има прекомерно доста компенсации, само че застрахователите ни не работят в премахването на аргументи за пътно-транспортни катастрофи, безапелационен беше Георгиев.
Имаме доста други фактори за произшествия - обучение, пътна инфраструктура. Ние поддържаме системата " бонус-малус " (бел. ред. - колкото повече регистрирани санкции на пътя има даден автомобил, толкоз по-скъпа да е застраховката му), само че колкото по-скъпо е за един участник в придвижването, толкоз по-евтино ще е за различен. Абсолютна нечиста сделка е да се приказва, че до края на годината ще се усили цената на застраховката с 20% - би трябвало да се видят правосъдните решения, добави Колчакова. Георгиев обаче изрично не се съгласи с тезата за " бонус-малус " и че това е система, която санкционира " джигитите на пътя " и облекчава правилните водачи. Според него повода " бонус-малус " да не работи е, че застрахователите гледат като " отговорен " автомобила, с който е направено нарушаването, а не водача . Все едно да осъждаме за ликвидиране револвер, а не човек, даде образец Георгиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР