Една от причините за забавянето на втория транш плащания към

...
Една от причините за забавянето на втория транш плащания към
Коментари Харесай

Парите по ПВУ ги няма, защото сме били твърде добри

Една от аргументите за забавянето на втория транш заплащания към България по ПВУ се дължи на положителното показване на българската стопанска система. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков по време на блиц контрола в отговор на въпрос на депутата Гроздан Караджов.

„ Поради по-добро показване на българската стопанска система от това, което е предстоящо при договарянето на Плана за възобновяване и резистентност, се оказа, че България би трябвало да предоговори Плана, надлежно би трябвало да получи по-малко средства от това, което е предстоящо, по този начин, че ние имахме закъснение, обвързвано с процеса на договаряния с Европейската комисия какво тъкмо би трябвало да бъде понижено като финансиране, от там да бъдат отстранени някои от ограниченията, които са залегнали в Плана, и това лиши време “, разяснява министър председателят.

Сред другите аргументи за забавянето Денков посочи несвършена работа на служебното държавно управление, неприети законови промени поради липса на постоянно Народно събрание и нуждата от предоговаряне на изискванията в частта „ Енергетика “ поради въглищните централи. Премиерът беше безапелационен, че второто заплащане ще бъде получено до пролетта на тази година.

Гроздан Караджов обаче настоя, че държавното управление се е провалило, защото по данни на МФ по ПВУ от ноември м.г. са разпределени едвам 196 млн. от предстоящото общо финансиране в размер на 5,69 милиарда евро.

„ Най-голямата срамотия в Европейския съюз. Има страни, които завършват с Плана за възобновяване и резистентност. Ние сме на 2,7 %. За подобен неуспех на Кабинета във всяко българско школо една учителка щеше да ви написа две на релси. Поне кажете: „ Извинявам се. Слаб 2″, и си тръгнете “, съобщи Караджов.

Денков също настоя за опрощение.

„ Г-н Караджов, когато получим тези 5 милиарда, ще излезете ли обществено да ми се извините за това, че казвате, че ние ще ги загубим? Така, че има много неща, които са свършени и всеки, който обективно огледа какво се случва, ще види, че работата върви на доста високи обороти, а в случай че ми покажете една страна, която е завършила с Плана за възобновяване и резистентност, както казвате, ами ще Ви почерпя с една бира “, сподели министър-председателят.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР