Една от причините за падането на Авдеевка са масираните руски

...
Една от причините за падането на Авдеевка са масираните руски
Коментари Харесай

Може ли с тежки управляеми бомби Русия да превземе инициативата в Украйна?

Една от аргументите за рухването на Авдеевка са масираните съветски въздушни удари с управляеми бомби , написа украинската работа на Би Би Си.

Тогава за първи път от началото на Втората международна война щабът на съветските войски съумя да провежда едновременни полети на десетки самолети. В някои дни на украинските позиции падаха по 150-200 управляеми бомби. Именно такава бомба ФАБ-1500 падна върху цех в село Красногоровка.

А бомбите ФАБ-500 (с тегло половин тон) бяха употребявани всеобщо. Въпреки че съветският модул за обмисляне и поправяне към момента не е достигнал точността на западния аналог JDAM с попадение от " към пет метра ", съветските въздушни бомби са потвърдили своята успеваемост за поразяване на здания .

Те унищожават здания, унищожават пътища, входове и надлези: логистиката на украинските въоръжени сили и доставките на " последния километър " преди фронтовата линия пострадаха най-вече от съветската авиация.

В същото време руснаците бяха принудени да се " отворят " за удар: Военновъздушни сили на украинските въоръжени сили през последните месеци оповестиха за 13 свалени съветски бойни самолета: бомбардировачи Су-34, както и изтребители Су-35, които ги придружаваха.
 Зеленски: Русия е изгубила 15 самолета от началото на февруари
Зеленски: Русия е изгубила 15 самолета от началото на февруари

Тревожни данни за бойната авиация на Кремъл

Бомби от войната в Афганистан

След отстъплението на украинската войска от Авдеевка, сривът на фронта не се случи, Русия влезе в позиционни борби.

В региона на Нижни Новгород има боеприпас, където руснаците преработват остарели муниции и създават нови бомби, снаряди и осколъчни гранати.

Данните демонстрират удвояване на производството на ФАБ-1500, само че най-много се приказва за възобновяването на плана ФАБ-3000.

Тези авиобомби са с 1400 кг експлозив - това е сериозен товар и средство за поразяване.

Съветската войска употребява такива бомби по време на нахлуването в Афганистан през 80-те години . С тяхна помощ тя нанася удари по мините в Куран-о-Мунджан, по муджахидините, които обсаждат Кабул, и по тогавашните укрепени региони на ислямистите.

В модерна Русия тези ФАБ бяха превърнати в УАБ (управляеми авиационни бомби) и в този момент се назовават ​​​​ " Цар Бомба ", макар че всъщност те съставляват чугунена мостра, към която се пробват да прикрепят набор от крила за обмисляне и GPS навигация.

Експериментите с предпроизводствени партиди към момента не престават. Това не е просто въпрос на прикрепване на огромни крила към бомба и по-късно изпращане на тежките муниции да летят в мечтаната посока. Тук е належащо да се вземат поради доста инженерни тънкости.

Зоната на цялостно поразяване на бомбата ФАБ-3000 е 35 метра. Зоната на тежки провали и опустошения е 150 метра. Ако задачата са позиции с тавани, инженерни укрепления и парапети, тогава засегнатата повърхност ще бъде по-малка.

Ето за какво по едно време огромни ФАБ бяха извадени от употреба след тестване " оттатък реката " (това е неофициалното име на войната в Афганистан, както през 80-те години на предишния век назоваха прекосяването на река Амударя на афганистанско-узбекската граница и през река Пяндж - на афганистанско-таджикската - Ред. )

Афганистанската лека пехота, която смени позициите си и се скри в планините, се оказа не най-лесната цел за съветските авиобомби.

Проблем с носителите

Единственият притежател на това оръжие в Русия е бомбардировачът Ту-22М3 - заради размера на бомбените отсеци и методите на закрепване. Москва няма други носители на тритонните бомби.
 Бомбардировач Ту-22
Източник:

Бомбардировач Ту-22

Руският " боен блогър " Fighterbomber отбелязва, че с изключение на Ту-22М3, теоретично ФАБ-3000 може да носи и Су-34 - по две бомби, инсталирани под крилата.

Но и Су-34, и Ту-22, когато носят тези тежки авиобомби губят маневреност, което ги прави лесна цел за Противовъздушна отбрана.

Има и стратегически бомбардировачи Ту-16, само че тези самолети от дълго време са изведени от въоръжение. Те са създадени през 50-те години на предишния век и са оттеглени през 90-те години.

Опитът за преправане на други самолети ще докара до увеличение на разноските за потребление на ФАБ-3000 и последователно ще изведе някои от тези самолети от строя.

Тоест от стратегическа позиция на руснаците им е по-изгодно да хвърлят половинтонните ФАБ-500, което и вършат в този момент.

Fighterbomber дава сходна оценка: " Що се отнася до FAB-3000, аз съм леко комплициран по отношение на нуждата от тях. Няма цели за това. Под него би трябвало да изрежете УМПК [унифициран модул за обмисляне и промяна - Ред.] от нулата и това всъщност ще бъде цялостен аероплан върху бомба. И по този начин ще бъде идеално забележим за всяка система за противовъздушна защита.

Според създателя на този телеграм канал оптималните муниции за УМПК са диаметър от 500 кг в разнообразни версии: касетъчен, запалим, нуклеарен и мощно избухлив Увеличаването на мощността с няколко пъти не дава същото нарастване на засегнатата област. Но към момента се изисква акуратност.

Например, един ФАБ-3000, паднал на 20 метра от моста, ще му аргументи същите вреди като ФАБ-500.
 Русия се похвали с още един погубен американски танк край Авдеевка
Русия се похвали с още един погубен американски танк край Авдеевка

Руските сили са заели по-добри позиции в региона на Донецк и Авдеевка

Стари бомби

ФАБ-3000 са създадени през 40-те години на предишния век. Те са създадени за самолетите Ту-4 (съветският стратегически бомбардировач, който беше на въоръжение в Далекобойната авиация на Съюз на съветските социалистически републики до 1950 година и в доста връзки повтаряше американския бомбардировач B-29 - Ред.)

По това време системите за противовъздушна защита не разполагаха с противовъздушни ракети (например първата руска система за противовъздушна защита се появи едвам през 1955 г.), а ФАБ беше планувано да се употребяват за " килимно бомбардиране ". По-малко тежки - за кораби, по-тежки - за значими предприятия, язовири, бетонни укрития.

Засега не се приказва за произвеждане на изцяло нов ФАБ-3000 в Русия. Реактивират се остарели руски авиационни бомби и се ревизират експлозивите; в случай че е належащо, се сменят, тестват се разнообразни коригиращи модули от разнообразни партиди.

След като бъде хвърлена, бомбата се трансформира в ракета без мотор, което значи, че може да бъде прихваната от системи за противовъздушна защита.

За финален път руснаците използваха ФАБ-3000 по време на обсадата на Мариупол . Тогава не се говореше за коригиращи модули: те пускаха бомби в региона на завода " Азовстал ", ръководени от господството си в небето над града.

Но в този момент обстановката се промени. Дори в случай че съветската войска успее да вкара нараствания размер на ФАБ-3000 в бомбовите отсеци на Ту-22М3, тези самолети няма да се приближат до фронтовата линия.

Такъв стратегически бомбардировач е прекомерно видим в обсега на радара. И след загубата на два самолета А-50, руснаците надали ще желаят да рискуват с Ту-22М3.

Руснаците не са доста потайни за задачите си - те могат да бъдат Краматорско-славянската агломерация в Донецка област или Харков. Когато се появи опция да изолират градските региони, да отстранен противовъздушната защита там и да стартират да изравняват блок след блок, те ще стартират да вършат това.

Сега съветската войска най-често употребява УАБ в най-горещите сектори на фронта - в региона на Авдеевка, Бахмут, Кринки (на левия бряг на Днепър в Херсонска област), в Купянско направление.

Тоест на всички места, където съветската войска се пробва да окаже напън и има опция да употребява фронтова бомбардировъчна авиация.

Русия също постоянно употребява управляеми бомби в североизточната част на Украйна: в граничната линия от Черниговска до Харковска област. Напоследък

За Харков и други райони заплахата от УАБ ще се появи при положение на угнетяване или липса на Противовъздушна отбрана с дребен или междинен обхват. Това ще разреши на съветските самолети да се приближат задоволително, с цел да хвърлят бомби.
 Зеленски: 19 души бяха ранени при удара в Харков
Зеленски: 19 души бяха ранени при удара в Харков

Брутален акт на съветската войска

Как Украйна може да се опълчи на това?

Примерът с, Херсонска област, демонстрира какво може да се направи. Въпреки че селото беше превърнато в руини, сривът на отбраната на украинските въоръжени сили по този начин и не настъпи.

В Кринки е в действителност мъчно да се извърши евакуация - да се вземат хора на лодки в изискванията на непрекъсната работа на FPV дронове и артилерия. Но украинските въоръжени сили са подкрепени от маневри, мрежа от наблюдателни постове, разпространяване на дребни хранилища на " последния километър " и акцент върху доставките " на колела ".

Ето какво демонстрира общата статистика. От началото на 2024 година съветските самолети са хвърлили над 3500 авиобомби върху украински позиции. Това е 16 пъти повече от 2023 г .

През актуалните три месеца - приблизително по 40 бомби дневно . Имаше по-спокойни дни, а имаше и такива, когато хвърлиха 150 бомби в тясна зона, да вземем за пример в пика на офанзивата за Авдеевка.

Бомби се пускат върху складове в Херсонска област и тук-там, където лодките доставят на левия бряг на Днепър покрай блатото Кринки.

А също и до Авдеевка, Красногоровка, топлоелектрически централи, села в Сумска област. И даже, съгласно някои отчети, в съветската Белгородска обалст, където.

В Афганистан муджахидините сътвориха мрежа от постове, които виждаха самолети, насочващи се да хвърлят ФАБ и подаваха димни сигнали. Това означаваше, че където и да се намирате, би трябвало неотложно да измененията позицията си.

Руските управляеми модули имат минус - координатите са " набити " в тях и не може да се трансформират.

И в Украйна има предизвестия за ракетна заплаха и управляеми бомби.

Разбира се, бомбите ФАБ-3000 ще причинят загуби на украинските въоръжени сили. Русия желае да компенсира ниската акуратност на оръжията си със мощ.

Но това не е " смяна на играта ". Потенциалът на бомбите ФАБ-3000 е стеснен от опциите на носителя и обстоятелството, че Руската армия не може да потисне украинската Противовъздушна отбрана и не разполага със специфични самолети за радиоелектронна битка.

С доставката на изтребители F-16 и задоволително количество управляеми бомби JDAM за Украйна, обстановката на фронта ще се изравни.
 Кулеба: F-16 ще се появят в небето на Украйна в средата на лятото
Кулеба: F-16 ще се появят в небето на Украйна в средата на лятото

Киев разкри военна тайна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР