Една от причините големите туристически кораби да не спират във

...
Една от причините големите туристически кораби да не спират във
Коментари Харесай

Туристическите кораби заобикалят Варна заради липса на капацитет за спасителни операции


Една от аргументите огромните туристически кораби да не стопират във Варна е, че страната ни няма потенциал за дейности при спешни обстановки. Това обявиха представители на корабния бизнес на среща с лидера на листата на „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ във Варна Татяна Дончева. В срещата участваха управлението на Българската асоциация на корабните брокери и сътрудници, както и представители на шипингови компании.

Представете си, че на един транспортен съд с 5000 пасажери нещо му се случи и ние пращаме нашите 2 катера по 6 метра да избавят туристите, описаха обстановката участниците в срещата. Според тях страната ни би трябвало да има написани правила за неотложно деяние в такива обстановки. Необходимо е също по този начин да разполагаме с катери, които да могат да работят в морето при най-малко 5-6 бала неспокойствие. Поради неналичието на техника и проект страната ни е с изцяло отсъстващ потенциал да се оправи и с тежки повреди като разливи, да вземем за пример, сподели Татяна Дончева.

Българският виновен морски регион за търсене и избавяне е 43 000 квадратни километра, което включва морска територия и река Дунав. Това с което разполагаме е извънредно незадоволително, а то е 8 катера - 4 са по Дунава, 2 във Варна и 2 в Бургас. Тези катери са с опция за излизане в намерено море единствено при неспокойствие до 2 - 3 бала.

Аварията с „ Вера Су “ беше черешката на тортата, на цялото неглижиране на тези проблеми. От първичните дейности се видя, че България няма проект. Тъй като първичните дейности не доведоха до нищо. Моето мнение е, че с наличната техника не може да се прави никакво избавяне. България се нуждае от положителни всесезонни катери, които да имат благоприятни условия за избавяне на хора. На първо място като приоритет е спасяването на човешкия живот и на второ – опазването на природата, като едното не замества другото. България би трябвало по едно и също време да разполага и с катери, и със избавителен транспортен съд, както и с хеликоптери. Комбинацията сред тях ще усили многократко потенциала на страната ни при избавителни обстановки.

Откакто съм политик се разисква само къде би трябвало да е централата на Изпълнителната организация „ Морска администрация “ - дали в София или във Варна. Никога никой на равнище парламент или държавно управление не се е задълбал, че България би трябвало да има потенциал за справяне с спешни обстановки, че за това би трябвало да има задоволителен набор от хора и ограничения, разяснява Татяна Дончева.

 

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

 

*публикация

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР