Една от причините да се сравняваме е да осъзнаем онези

...
Една от причините да се сравняваме е да осъзнаем онези
Коментари Харесай

Не се сравнявайте с другите!

Една от аргументите да се съпоставяме е да осъзнаем тези неща, които бихме желали да имаме или да реализираме. Проблемът е, че самото съпоставяне не ни разрешава да оценим постигнатото или това, което имаме, защото понижаваме личните си триумфи посредством съпоставяне, пише . 

Както изяснява Лидия Г. Асенси, психолог от Психологическия център на Cepsim, друга причина за сравнението е концепцията за реализиране на съвършенство. " Трябва да внимаваме със съвършенството, защото то поражда високи условия към нас и в последна сметка в никакъв случай не сме удовлетворени от постигнатото. Съвършенството е капан, който ни кара да бъдем непрекъснато в деяние ", изяснява тя.

Сравнението с други хора е нездравословно за нас и самочувствието ни и, следвайки съвета на психолога Асенси, единственото годно съпоставяне е във връзка с нас самите. " Сравнението ни кара да отхвърлим кои сме. Това не ни оказва помощ да променяме или подобряваме това, от което не сме удовлетворени, а ни лимитира. И това е, което по-късно пречи на самочувствието ни. Сравнявайки себе си, ние идеализираме детайлите на другия човек, т.е. одобряваме по-ниска позиция във връзка с другия. Следователно, в тази позиция ние не оценяваме себе си или своите качества и достижения ", изяснява психологът.

По думите й, когато се съпоставяме, го вършим от най-видимата и повърхностна част, само че не отчитаме какво има изпод. Тоест, при съпоставения доста пъти не прилагаме правилото " при равни други условия ".

" Нека си представим, че наш сътрудник е приключил работата си в точния момент, само че ние не сме го създали. Започваме да вършим нездравословни съпоставения за нас от вида: " сътрудникът ми е по-добър от мен ", " не съм толкоз ефикасен и кадърен ", " не заслужавам тази позиция толкоз, колкото той/тя "  и тъй наречените Но може би настоящата обстановка на сътрудника ни е друга от нашата, тъй че би трябвало да разгледаме цялата история, с цел да създадем това съпоставяне, тъй като е изцяло евентуално да не сме имали време да приключим плана, защото тази седмица сме имали няколко срещи, проблеми с детето и така нататък

Какво да вършиме, с цел да не се сравнявате?
Идентифицирайте се, когато се сравнявате: Кога се сравнявате с другите? В какъв подтекст го вършиме? Каква е задачата, която желаете да постигнете посредством сравнението?Имайте поради дискомфорта и вредите, които генерира сравнението. Помага ли ви сравнението да постигнете това, което желаете, или ви лимитира?Важно е да разгледате цялата си история. Това ще ви разреши да бъдете по-коректни към себе си и да разберете за какво не сте постигнали избрана цел, както и да оцените себе си и всичко, което сте постигнали.Спрете и погледнете кой сте и всичко, което сте постигнали. Фокусирането единствено върху това, което ви липсва, не ви разрешава да се наслаждавате на постигнатото. Важно е обаче да помислите какво бихте желали да постигнете. Всички тези цели, които човек предлага, е значимо да произтичат от него самия, а не от външно съпоставяне.Не е нужно да се състезавате с никого. В края на деня сравнението ни води до нездравословно съревнование с останалите.Състраданието и приемането със себе си е значимо.
Като не вземаме поради всички детайли на себе си и на другия човек, това ни пречи да забележим, че може би другият има избрани сили или качества, които аз не владея, само че че имам други, които индивидът против мен няма.

" Ние одобряваме изолирано това, от което не сме удовлетворени от себе си, и се съпоставяме с хората, които се открояват в това. Например: в случай че преценява, че изсвирвам неприятно на пиано и ме съпоставят с човек, който има виртуозни учения, ще изгубя и ще преценява, че нямам потенциал за това ", изяснява психологът от Психологическия център на Cepsim. 

И до през днешния ден обществените мрежи генерират огромно влияние във връзка с държанието на сравнението. Те ни демонстрират най-хубавото лице от всички наши контакти и това може да накара някои хора да считат, че животът им не е толкоз добър, колкото на другите хора, да вземем за пример. 

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР