Една от последните партизанки у нас, варненка, която се е

...
Една от последните партизанки у нас, варненка, която се е
Коментари Харесай

Партизанката баба Златка стана на 100 години и просълзи с историята си

Една от последните партизанки у нас, варненка, която се е борила с фашизма, отпразнува през днешния ден 100-годишния си празник.

Златка Петкова Карабашева посрещна в стеснен фамилен кръг 100-годишния си рожден ден, оповестяват от Българска социалистическа партия. Към благопожеланията, с приветствен адрес, се причислиха и ръководителят на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, и ръководителят на Областния и на Градския съвет на БСП-Варна Борислав Гуцанов, написа "Петел ".

С усмивка и доста неспокойствие, тя го одобри от нейния наследник - футболната легенда на морската столица Божил Колев. „ Прекланяме се пред силата, борбеността и достойния Ви житейски път, застлан с компликации и трудности, които сте преодолели, в името на жанр и Родина! Опитът и мъдростта Ви за нас са извор, от който продължаваме да черпим с цялостни шепи, и да предаваме на поколенията същински българи! Желаем Ви от сърце, здраве и берекет още дълги години! “, е записано в приветствения адрес.

Златка Карабашева е родена на 9.01.1921 година в с. Цонево. Съпруга е на партизанина Гроздьо Желев. Активна ремсистка, партизанка и доброволка в Отечествената война. Не се огъва пред тежката си орис и през 1944-а потегля по стъпките на Гроздьо Желев, който е погубен година по-рано, като се причислява към партизанския отряд, в който се бори самоуверено, наедно с мъжете.

Днес, с плам и жар споделя партизанските си мемоари. С тъга и сълзи в очите си спомня неволите и страданията си. Но е горда, че е дала всичко от себе си за Родината. Не скрива обаче, че помощ от страната до в този момент не е получавала и това от време на време й тежи. Надеждата й е, че България има положително бъдеще, само че за това е нужна смяна в ръководството.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР