Една от положителните страни на работата от дома е, че

...
Една от положителните страни на работата от дома е, че
Коментари Харесай

Колегата дразнител

Една от позитивните страни на работата от вкъщи е, че имате съвсем едноличен контрол върху обществената си среда. Всяка среща през работни ден изисква съзнателно деяние от ваша страна – може да изберете времето и метода за връзка.

Когато в работата в има човек, с който не се разбирате доста добре, работата от разстояние разрешава да не го виждате доста срещно. Стига този човек да не е вашият началник, няма потребност да организирате срещи на четири очи с него и можете да го игнорирате по време на груповите съвещания.

Връщането в офисите, към което прибягват от ден на ден компании, е доста евентуално да ви донесе нови взаимоотношения с този ваш сътрудник. Вместо да се готвите с принуда за неизбежните срещи с ненавиждания от вас сътрудник, разгледайте връщането в офиса като опция за слагане на ново начало на вашите връзки. За задачата обаче е нужно разберете каква тъкмо е повода да не сте се разбирали с сътрудника си до момента.

Кара ви да се чувствате неловко

Най-трудната за превъзмогване обстановка е тази, при която държанието на вашия сътрудник ви кара да се чувствате неловко. Може би той омаловажава вашите хрумвания и триумфи, или пък пробва да си припише заслужите за тях. Още по-лошо, той може да ви подлага на прочувствен тормоз и да пречи на работата ви.

В тези случаи става въпрос за проблем, с който не би трябвало да се сблъсквате сами. За сътрудниците, чието държание е неприятно, само че не и в действителност оскърбително, е добре да потърсите поддръжка от. Ако имате сътрудник, който може да ви помогне със препоръки и насоки, потърсете неговата помощ. Ако нямате достъп до подобен, може да се насочите към професионален коуч. В случаите, когато държанието на ваш сътрудник минава границите, би трябвало да съобщите за това на представител на отдел „ Човешки запаси “ или на вашия началник. Не е наложително да подавате публично недоволство, само че би трябвало да запознаете някои със протичащото се и да осъзнаете до какво може да докара това негово държание, в случай че му бъде разрешено да продължи да се отнася с вас по същия метод.

Постоянно търси светлината на прожекторите

Едни от най-досадните сътрудници са тези, които непрестанно търсят способи да привлекат вниманието на другите върху себе си. В доста от случаите тези хора разчитат на това, че тяхното безсрамие ще им обезпечи по-добра опция за приемане на покачване. Този вид чиновници в действителност може да бъде разграничен на две подкатегории.

В едната категория попадат нарцисите. Това са хора, които в действителност имат вяра, че са страхотни и че заслужават непрекъснати похвали за работата си. За нарцисите триумфът на един човек постоянно е за сметка на другите. Те имат вяра, че другите би трябвало да изгубят, с цел да завоюват те.

Ако имате възприятието, че вашият скучен сътрудник счита себе си за скъп подарък за работното място, то е ясно, че си имате работа с нарцис. Няма безусловно никаква изгода от поддържането на контакти с сходен човек. Той ще бъде добър с вас, до момента в който има потребност от нещо, само че по-късно няма да ви обръща никакво внимание. Отговорете му със същото още при първия му опит да се възползва от вас.

Много от хората, които изпитват потребността непрекъснато да акцентират достиженията си, обаче го вършат от потребността да компенсират възприятието си за некомпетентност в работата. Те страдат от по този начин нареченият „ синдром на самозванеца “, които е изключително постоянно срещан измежду новоназначените чиновници. Повечето хора не са изцяло уверени в своите качества и се опасяват, че са получили работата макар неналичието си на знания, а не поради капацитета, който имат.

Един от методите за справяне със този нездравословен синдром е точно посредством изтъкването на достижения. Ако мислите, че сътрудника ви приказва постоянно за триумфите си, тъй като в действителност изпитва огромна нерешителност, то си заслужава да го опознаете по-добре – изключително в случай че той се оправя в действителност добре в работата си. Има огромна възможност сътрудника ви да промени държанието си, откакто придобие повече самочувствие. В последна сметка той може да се трансформира в извънредно скъп чиновник, а и даже във ваш другар

Просто е провокиращ

Разбира се, съществуват и хора, които просто намирате за антипатични и предпочитате да не сте в тяхна компания. Може би те се оплакват прекомерно постоянно или пък имат привички, които по една или друга причина ви изнервят. С други думи, нямате някаква сериозна причина да не ги харесвате, само че в последна сметка това е метода, по който се чувствате.

Добрата вест в тази ситуация е, че когато става въпрос за персоналните дефекти на някой, вие сами избирате по какъв начин да методите към връзките си с тази персона. Ако се фокусирате върху нещото в тяхното държание, което ви нервира, то ще продължите да изпитвате незаинтересованост. Можете обаче и да възприемете държанието на вашия сътрудник от друга позиция, представяйки го като занимателна странност. Също по този начин може да насочите вниманието си върху неговите положителни черти и качествата, с които той може да ви помогне във вашата работа.

В последна сметка е значимо да разберете, че вашите упования към другите играят основна роля за метода, по който ги възприемате. Ако очаквате да имате неприятни връзки с сътрудниците си, то това ще си проличи по вашето лице, жестове и език на тялото. В резултат вие може да мотивирате у тях точно тази реакция, която авансово сте си споделили, че ще получите. Опитайте да бъдете по непредубедени и открити в връзките си с другите, ще ви бъде от изгода.

…………………….

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за.

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР