Една от перлите на Стария град - Антовата къща на

...
Една от перлите на Стария град - Антовата къща на
Коментари Харесай

Съветници отказаха търг за Антовата къща

Една от перлите на Стария град - Антовата къща на ул. " Княз Церетелев ", към този момент няма да се отдава чартърен. Тя беше поискана със заявление от " Свободна зона - Пловдив " АД и градската администрация предложи да се разгласи търг за наем. Идеята обаче беше посрещната в Общинския съвет със опозиция от страна на опозицията и на последната сесия беше подкрепена единствено от 24-ма старейшини при наложителен кворум 26. При гласуването се въздържа и ръководителят на локалния парламент Савина Петкова.

Най-категоричен беше Слави Георгиев /Патриотичен фронт/. " Къщата е прелестна, със непокътната възрожденска архитектура и не съм уверен, че би трябвало да я отдаваме чартърен. Не бих подкрепил сходно предложение и приканвам да не се гласоподава, до момента в който не чуем шефа на Общинския институт " Старинен Пловдив " какво постанова този монумент на културата да се отдава на компания и до момента в който мераклиите не кажат защо имат намерение да употребяват тази огромна постройка ", съкруши вносителите Георгиев.

Шефа на " Старинен Пловдив " и кандидат-наемателите ги нямаше в залата. А кметът Иван Тотев не съумя да убеди съветниците с уверенията, че " Свободна зона " АД е общинско сдружение, което се развива, и управлението му има доста хрумвания. ​

Антова къща е строена в средата на 19-и век. Последните притежатели са Попантови, по тази причина къщата е известна като Антова. Последната реституция е правена през 1979 година В двора се поддържа възрожденска градина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР