Една от първите задачи на новосъздадения Български ВиК холдинг“ ЕАД

...
Една от първите задачи на новосъздадения Български ВиК холдинг“ ЕАД
Коментари Харесай

„Български ВиК холдинг“ ще оздравява ВиК дружествата

Една от първите задания на новосъздадения „ Български ВиК холдинг “ ЕАД е да подкрепи оздравяването на ВиК сдруженията, с цел да могат да изпълнят плановете си по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, по които ще бъдат вложени над 2 милиарда лeва. Това заяви в изявление за БНР изпълнителният шеф на холдинга Илиян Илиев. Той разясни, че задачата е да бъдат усвоени сполучливо безвъзмездните средства от Европейския съюз, с цел да се усъвършенства услугата за крайните консуматори и да се понижат загубите на вода в мрежата.
Инвестициите във ВиК инфраструктура ще бъдат една от главните задания на холдинга. Според отчет на Световна банка в района се задава суша. Очаква се водоизточници в дребни обитаеми места да понижават и пресъхват. Целта е да бъдат построени огромни ВиК системи и инфраструктурни обекти, от които да се зареждат тези обитаеми места. Ще се строят довеждащи водопроводи, както и други активи обществена държавна благосъстоятелност. Илиев даде образец с построяването на довеждащ тръбопровод, който ще обезпечи вода за безводния Делиорман. Той ще е с дължина към 150 километра и ще свързва р. Дунав с Каспичан и Нови пазар. В момента се прави планиране на оборудването. След правене на плана ще бъде ясно какъв брой средства ще бъдат вложени.
Илиян Илиев бе безапелационен, че холдингът може да оказва подпомагане в логистиката и мениджмънта на всички огромни инфраструктурни ВиК планове. „ На никого няма да бъде отказана помощ, тъй като задачата е целият бранш да бъде изведен на високо равнище “, сподели той.
Друг значим проблем за бранша са несъбраните вземания на ВиК операторите, по тази причина в новия Закон за ВиК са написани механизми за възстановяване на събираемостта. „ При електрическата енергия е елементарно да се спре подаването за неплатени сметки, до момента в който ВиК инфраструктурата е подземен. Спирането на водата и стартирането й е обвързвано с доста разноски, по тази причина трябват законови промени “, разясни Илиев.
По мотив регулирането на бранша той уточни, че КЕВР би трябвало да бъде разграничен на енергиен и воден, с цел да не се размива отговорността. В момента от признатите бизнес проекти нито едно ВиК сдружение – без значение дали държавно или общинско, не може да извърши всички индикатори. Очевидно е, че съществува проблем отвън ВиК операторите, който е общ за всички и който би трябвало да бъде решен. И това не може да стане с прекачване на отговорности сред институциите, добави Илиев.
Решението за основаването на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 година Дружеството е със 100 % държавно присъединяване и с принципал министърът на районното развиване и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 милиарда лева
Създаването на новата конструкция е от основно значение за развиването на ВиК бранша. С холдинга ще се усъвършенства координацията и контролът в ръководството на ВиК сдруженията. Компанията няма да разпорежда процедури по публични поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 – ВиК сдруженията остават независими юридически лица, бенефициенти са по оперативната стратегия.
Вижте още:
Николай Нанков: В „ Българския ВиК холдинг “ ще има търговец на ток за ВиК дружествата
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР