Една от първите инвалидни колички на британския астрофизик Стивън Хокинг

...
Една от първите инвалидни колички на британския астрофизик Стивън Хокинг
Коментари Харесай

Дисертация и инвалидна количка на Стивън Хокинг продадени за 1 млн. долара

Една от първите инвалидни колички на английския астрофизик Стивън Хокинг (1942 - 2018), докторската му дисертация и сбирката му от научни награди се оказаха най-скъпите лотове на проведения от " Кристис " онлайн търг с негови движимости, оповестиха международните осведомителни организации.

За моторизираната инвалидна количка и получените от учения медали в интервала 1975 - 1999 година бяха платени по 297 хиляди английски лири (390 хиляди долара), до момента в който неизвестен покупател заплати 585 хиляди лири (765 хиляди долара) за текста на докторската му дисертация " Свойствата на разширяващите се Вселени ".

За 40 хиляди лири (52 хиляди долара) бе купено черното му яке, с което се появява в документалния сериал " Любимите места на Стивън Хокинг ". Екземпляр от книгата му " Кратка история на времето " с пръстовия отпечатък на учения пък бе продаден за 69 хиляди лири (90 хиляди долара).

От няколко хиляди до няколко десетки хиляди лири бяха платени за разнообразни научни писания на астрофизика, негов фотопортрет, както и за сюжета на един от епизодите на сериала " Семейство Симпсън ", в който е упоменат Хокинг.

Освен движимости на Хокинг, на търга бяха препоръчани за продажба също писма и печатни копия на научни писания на други известни учени, измежду които Исак Нютон, Чарлз Дарвин и Алберт Айнщайн.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР