Една от основните задачи в най-близките седмици е приемането на

...
Една от основните задачи в най-близките седмици е приемането на
Коментари Харесай

Икономист бие тревога: Влизаме в рецесия

Една от главните задания в най-близките седмици е приемането на бюджет за идната година. Служебното държавно управление към този момент работи по финансовата рамка за 2023 година Въпросът е дали ще бъде импортиран от кабинета „ Донев ”, или ново постоянно държавно управление ще изготви своята версия.

При всички положения времето притиска Бюджет 2023 и вероятността да стартираме идната година още веднъж без призната финансова рамка не е дребна. Икономистите предизвестяват, че първите признаци на криза към този момент са факт и поради това деликатно би трябвало да се намерения какви разноски да бъдат заложени. Освен това би трябвало да се внимава и с размера на недостига, който през тази година е 4,1%.

Служебното държавно управление би трябвало да е готово с плана на Бюджет 2023 до края на този месец. Обичайно той се гласоподава до края на ноември, само че е допустимо още веднъж да влезем в идната година без подготвена сметка. В случай че бъдещо държавно управление има свои проекти или просто времето не стигне.

„ Има скрити опасности, заплащания, които би трябвало да се актуализират, стратегии и политики, които би трябвало да се дебатират. Към момента наподобява, че имаме време, повече е времето от предходната година. Знаем, че публично бюджетът се внася в края на октомври, може да го направи и длъжностен министър, даже да не съумеят да сформират държавно управление ”, разяснява икономистът Петър Ганев.

Икономистите приканват да се работи деликатно със обществените заплащания и най-много с това какви доходи се залагат. Според Стоян Панчев дефицитът е огромен и към този момент е под въпрос по какъв начин ще бъде финансиран. „ Дали ще има повишение на налози, дали ще има търсене на спомагателен дълг, това не е доста ясно на този стадий. Аз считам, че е правилно, че влизаме в криза. Това значи, че ще би трябвало да се заложат доста по-ниски доходи, по отношение на тези, които сме имали през тази година ”, добави още икономистът.

При тазгодишния бюджет и актуализацията му се стигна до редица признати оферти, за които след това се търсеше финансиране. Сега специалистите чакат това да се повтори, когато финансовата рамка влезе в пленарната зала. „ Така или другояче последните бюджети всичките бяха много популистки. Втората причина да считам, че и този ще бъде популистки, е, че доста евентуално е отново да вървим на избори, което значи, че всички политически партии ще изпратят обръщение на своите гласоподаватели още в този момент ”, сподели Стоян Панчев.

Два дни след изборите не всички партии са подготвени с настояванията си за Бюджет 2023. ГЕРБ приканват служебният кабинет да продължи работата по своята версия, ако се стигне до нови избори. Още през вчерашния ден от Българска социалистическа партия приканиха без значение дали с постоянно държавно управление, или не да не се влиза в 2023 година без бюджет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР