Една от основните задачи пред служебния кабинет е решаването на

...
Една от основните задачи пред служебния кабинет е решаването на
Коментари Харесай

Еленко Божков пред ФАКТИ: Няма да оставим следващия кабинет в същия хаос, който ние заварихме с газа

Една от главните задания пред служебния кабинет е решаването на газовата рецесия и гарантирането на задоволително гориво за зимата. По тематиката пред ФАКТИ приказва зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков.

- Г-н Божков, по какъв начин върви работата по основаването на възстановителен проект за „ Булгаргаз”. Какви стъпки предприехте?
- Процесът включва незабавна и краткосрочна фаза. По първата към този момент са подхванати няколко съответни дейности - даването на оборотни средства в размер на 800 млн. лв., провеждането на сполучливи търгове за газ през септември и смяна в управлението на сдружението. Моето персонално мнение е, че досегашното управление е трябвало много по-активно да работи още от пролетта за обезпечаване на нужните на страната ни количества природен газ. Ако това бе свършено, в този момент нямаше да се намираме в толкоз напрегната обстановка, в която се постанова да работим непрекъснато.

- Държавата ще отпусне 800 млн. лв., с цел да може сдружението да има опция да заплаща нужните количества природен газ. Ще стигнат ли?
- Тези средства са предопределени за оперативни разноски, най-много за закупуване на природен газ. Повечето покупко-продажби изискват предплатено заплащане, което постанова сдружението да разполага с оборотни финансови средства. За средносрочното финансово стабилизиране на сдружението министър Христов организира редица срещи с представители на финансови институции за изследване на опциите за обезпечаване на спомагателни средства. Работим по този вид и сме оптимисти.

- Заради газовата рецесия в страната е разгласен търг за краткосрочни доставки на полутечен газ. Какво значи краткосрочни… За какъв период ни са нужни количества?
- Заварихме неуреден въпросът с застраховане на забележителна част от нужните размери газ до края на годината. Обявихме търгове за доставка - обществени и транспарантни за всички участници на пазара - нещо, което през последните месеци не беше правено. Резултатите от търга за септември надминаха упованията ни и потвърждават, че при дейна и експертна работа, има разновидности за излаз от обстановката, колкото и комплицирана да е тя.

- Защо поискахте удължение на периода за към този момент контрактуваните количества газ от Съединени американски щати от кабинета “Петков”, който изтича през днешния ден - 19 август?
- Удължаването бе поискано за изследване на опциите за обезпечаване на слот на регазикафикационен терминал (място, времеви прозорец и размер за разтоварване) на допустимо най-хубава и допустима цена. Това изследване изисква време, а то не беше и осъществено от „ Булгаргаз “ досега на назначението на служебното държавно управление, с изключение на изразеното устно увещание от изпълнителния шеф господин Йоцов, че за разтоварването на първият танкер с LNG има опция да ни бъде преотстъпен запазен от друга компания слот на терминал Ревитуса,

като заплащането трябвало да се състои в една част количество разтоварен LNG и втора част парична сума ,

като и за двете не беше посочено количество и парична сума.

- Темата с “Газпром” по какъв начин се развива. Какви са възможностите до желаяме договаряния?
- Подходът ни е да не изключваме нито една опция за доставка на природен газ. Водещи за нас са изискванията, измежду които цена, техническа опция, надеждност.

- Извън Азербайджан какви варианти имаме за дълготрайни контракти?
- Приоритет на служебното държавно управление е да реализира и подсигурява доставките на цялостните количества азерски газ по съществуващия дълготраен контракт на допустимо най-ниска цена, както и да обезпечи краткосрочни доставки на тръбопроводен и полутечен газ за централизираното топлоснадбяване, бита, бизнеса и обществения бранш до края на зимата и отоплителния сезон в задоволителни количества и на допустими цени. Ще се съобразим с рамките на действие на служебното държавно управление, които не допускат подписване на дълготрайни контракти, само че няма да оставим идващия кабинет в същия безпорядък, който ние заварихме с газта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР