Една от основните суровини за много хранителни продукти захарта става

...
Една от основните суровини за много хранителни продукти захарта става
Коментари Харесай

Покачването на цената на основна суровина в света носи заплаха за още по-висока инфлация при храните

Една от главните първични материали за доста хранителни артикули захарта става все по-скъпа. Това е знак, че натискът върху инфлацията на храните в света ще продължава.

Цените на рафинираната захар са най-високото си равнище от над десетилетие тази седмица. Световното предложение се свива, най-много тъй като един от най-големите снабдители Индия понижи износа, откакто реколтата пострада поради неприятно време.

Очаква се износът от Индия да намалее на половина до 6 милиона тона тази година, като за съпоставяне износът през предходната е бил 11 милиона тона. Очаква се даже износът да падне до 4 милиона тона през идващия сезон, съгласно изследване на Bloomberg измежду търговци и анализатори. Според консултантските компании Green Pool и Covrig Analytics това понижава предлагането на пазар, на който към този момент се чака дефицит през идната година, написа Bloomberg.

Ако страната изнесе по-малко количества от предстоящото през идващия сезон, " цените ще би трябвало да се покачат ", разяснява Хенрике Акамин, началник в Tropical Research Services.
 Индия понижава фрапантно износа на захар
Производител №2 на захар в света понижава фрапантно износа

Намаляването може да повлияе на световните доставки

Скокът в цените на захарта към този момент се усеща в покачването на инфлацията в Обединеното кралство. Увеличили са се цените на печени произведения, сладкиши и газирани питиета.

Въпреки че най-големият изпращач Бразилия чака голямо произвеждане на захарна тръстика, дъждовното време забави прибирането на реколтата и потенциалът на пристанищата може да ограничи доставките за международния пазар, на фона на рекордна годишна продукция от соя в страната. Производството в Тайланд, който е различен водещ експортьор, евентуално ще намалее.

Непрестанното повишаване на международното ползване и намаляващите ресурси направиха доставките от Индия още по-важни за международния пазар.

В същото време спадът в износа от Индия се дължи на по-ниското произвеждане и по-голямото потребление на захарна тръстика за биогориво. Проливните дъждове понижиха добивите от тръстика регион, който дава отговор за производството на една трета от захарта в страната. Министерството на храните чака националното произвеждане да спадне до 33,6 милиона тона през сегашния сезон, а се очакваше 35,9 милиона тона година.

Министър-председателят Нарендра Моди вкарва нападателна стратегия за биогорива, която ще докара до пренасочване на повече захарна тръстика за произвеждане на етанол. Според управляващите това мярка за понижаване замърсяването на въздуха, ще понижи сметките за импорт на нефт, ще употребява непотребното локално произвеждане и ще усили приходите на фермерите.

Правителството възнамерява да пренасочи 5 милиона тона захар за произвеждане на етанол по отношение на 3,6 милиона тона година по-рано. До 2025 година би трябвало да се употребяват 6 милиона тона годишно за произвеждане на гориво.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР