Една от осъдените в Либия по т.нар. СПИН процес български

...
Една от осъдените в Либия по т.нар. СПИН процес български
Коментари Харесай

Една от осъдените в Либия по т.нар. "СПИН процес" наша мед. сестра - осъди своите мъчители

Една от наказаните в Либия по така наречен " СПИН развой " български медицински сестри - Нася Ненова, осъди своите мъчители и на втора инстанция. Софийският апелативен съд удостовери решението на първоинстационния Софийски градски съд, съгласно което изтезавалите Ненова чиновници на либийското Главно следствено ръководство би трябвало да ѝ платят обезщетение от половин милион лв.. Доказано е, че са се отнасяли с нея като с животно, била е подложена на жестоки физически и душевен изтезания

Присъдата е против деветима мъчители, които настрана би трябвало да ѝ платят 26 617 лева - парите, които тя не съумяла да вземе като здравна сестра поради 8-годишния си престой в пандиза. Макар всеки от тях да е имал друга роля в изтезанията, тримата апелативни съдии считат, че отговорността им е солидарна.

До делото на втора инстанция се е стигнало по тъжба на отбраната на либийците - с претекст, че в Либия офицерите са били били оправдани за осъществените закононарушения.

Според съдиите Иванка Ангелова, Златина Рубиева и Красимир Машев обаче доказателства за това не са предоставени. В претекстовете на вторинстанционната присъда в детайли се разказват изтезанията, на които е била подложена Нася Ненова, и страданията, които претърпяла през тези осем години. Именно вследствие на това здравната сестра направи цялостни признания, на които почиваше и обвинителният акт против нея и последвалите - първо смъртни присъди, а по-късно доживотни присъди, против останалите сестри и палестинският доктор Ашраф ал-Хаджудж.

Нася Ненова - най-младата от медсестрите, е на 32 година при арестуването им. Тя е най-жестоко изтезавана от всички и прави опит за самоубийство в затворническата болница. Медицинската сестра от Сливен описа за ужасите на едно от правосъдните съвещания през 2001 година И уточни поименно тези, които са я измъчвали.

Решението на Апелативния съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР