Една от най-загадъчните самолетни катастрофи в историята се случва край

...
Една от най-загадъчните самолетни катастрофи в историята се случва край
Коментари Харесай

Една от най-мистериозните самолетни катастрофи, която се случва в България

Една от най-загадъчните самолетни произшествия в историята се случва край врачанското село Тлачене. На 16 март 1978 година пътнически аероплан Ту-134 се разрушава със 73 души на борда, като измежду тях има редица спортисти.

В този съдбовен ден самолетът на българската държавна самолетна компания „ Балкан “ извършва интернационален полет по линията София-Варшава. На борда има 66 пасажери и 7 члена екипаж.

37 от пасажерите са от Полша, 34 от България, а също по този начин неразбираемо по какъв начин са се озовали там 2-ма британци.

20 минути след излитането самолетът внезапно трансформира посоката си и стартира да губи височина. В 13:52 часа локално време Ту-134 се разрушава край врачанското село Тлачене. Никой не се избавил.

На борда измежду пасажерите има доста известни хора от това време. Например заместник-министърът на културата на Полша и тогавашният министър на културата и изкуството Януш Вилхелми с публична делегация.

От подготвителна база в България се завръщали 5 състезатели от полския народен тим по колоездене на писта. В самата Полша през тези години нямала сцена, издигната по интернационалните стандарти.

Известни починали спортисти има и от българска страна. 

Бившият футболист Георги Димитров, по прякор Червения, който става първенец на страната пет пъти през 50-те години на предишния век като част от ЦСКА. Като част от националния тим на България играе полуфинал на Олимпийските игри в Мелбърн през 1956 година против тима на Съюз на съветските социалистически републики. Тогава българските футболисти повеждат с 1:0 в продълженията, само че Едуард Стрелцов и Борис Татушин съумяват да извърнат срещата.

В злощастния полет на 16 март 1978 година лети и тимът на България по художествена гимнастика. През 70-те години българските „ златни “ девойки са единствените действителни противници на руските спортистки.

По това време художествената гимнастика не била показана на Олимпиадата, по тази причина международните и европейските шампионати се смятали за съществени надпревари. На церемониите по награждаването там се редували руският или българският химн.

За съревнование в Полша лети и старши треньорът на националния тим Жулиета Шишманова, която възпитала няколко генерации първенци.

Заедно с Шишманова нна последния си полет се качили и две асистентки и три гимнастички, измежду които и двукратната международна шампионка Румяна Стефанова.

В самолета имало и момчета от юношески национални тимове по футбол и баскетбол.

Катастрофата на Ту-134 с известни спортисти на борда става най-голямата по брой жертви в историята на България. Но за какво се случило по този начин?

За страдание на този въпрос няма отговор. В формалните архиви, открити след рухването на комунистическия режим в България, не е непокътнато нищо.

Факт е, че управляващите на Народна република България не са провели публично следствие. Черните кутии са оповестени за изгубени. Причината за злополуката не е открита. Виновни няма.

Причините остават под въпрос и до през днешния ден. Една от формалните версии е проблем с електрическата апаратура на самолета.

Обикновено сходни произшествия в Съюз на съветските социалистически републики и източноевропейските страни просто се потулват, само че поради известните персони измежду пасажерите и тяхната интернационална популярност се наложило да бъдат оповестени публични траурни събития в България и Полша. Дори руските вестници разгласили къс репортаж в ТАСС:

 самолетна злополука край Тлачене

Веднага плъзнали разнообразни клюки. Западни радиостанции стартират версията, че пътническият аероплан се е сблъскал във въздуха с боен аероплан на българските Военновъздушни сили или е бил свален по простъпка от личната си Противовъздушна отбрана.

Появяват се също версии за поръчка на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и даже за терористичен акт.

Мистерията към злополуката към момента не е разгадана и вярата е дребна, че в миналото ще разберем истината.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР