Една от най-забележителните първи дами в арабския свят - кралицата

...
Една от най-забележителните първи дами в арабския свят - кралицата
Коментари Харесай

Кралица Рания с първо интервю след началото на конфликта между Израел и Хамас

Една от най-забележителните първи дами в арабския свят - кралицата на Йордания – Рания, даде първото си извънредно изявление след експлоадирането на спора сред Израел и " Хамас " пред журналиста от CNN Кристиан Аманпур.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 721
В Йордания повече от половината от популацията е палестинско или с палестински корени. Кралицата на Йордания е една от тях - родена в Кувейт, само че с родители палестинци.

Израелците са потресени до дъното на душата си. Това, което им се случи, не се е случвало след Холокоста. Какво почувствахте на 7 октомври?

Разбира се, бях шокирана, знаете, че Йордания изрази позицията си доста ясно. Осъждаме убийството на всяко цивилно лице, без значение дали е палестинец или израелец. Това е етичната и морална позиция на Йордания. Това е и позицията на исляма. Ислямът осъжда убийството на цивилни жители. Както брачният партньор ми загатна наскоро, Пактът на Омар, който е публикуван в портите на Йерусалим преди 15 века, т.е. 1000 години преди Женевските конвенции, подрежда на мюсюлманите да не нараняват, да не убиват жена, дете или възрастен човек и да не унищожават дърво или да нараняват духовник. Това съгласно нас са разпоредбите за водене на война. Те обаче би трябвало да се ползват за всички, предава Нова тв.

И да, имаше потрес и има наказание, само че за какво няма равностойно наказание на това, което се случва в този момент? Искам единствено да подчертая, че този спор не стартира на 7-ми октомври. Въпреки че се показва по този начин, знаете, че множеството малките екрани отразяват историята под заглавието " Израел във война ". Но за доста палестинци от другата страна на стената, от другата страна на бодливата тел, войната в никакъв случай не е серпантина. Това е 75-годишна история на непреодолима гибел и разселване на палестинския народ.

Това е история за окупация под режим на апартейд, който окупира земя, унищожава къщи, конфискува земя, прави военни нападения и нощни нападения. Знаете ли, подтекстът на районна суперсила с нуклеарни оръжия, която окупира, потиска и всекидневно прави документирани закононарушения против палестинците, липсва в описа.

Искам да ви задам съответен въпрос, тъй като употребявате доста думи, които явно мнозина в арабския свят са използвали - думи като апартейд и сходни. Но знаете, че ще бъдете подложена на доста рецензии от страна на Израел и неговите поддръжници. И аз се чудя дали ще излезете да говорите?

Нека, само че и дано единствено да подчертая, че апартейдът е название, обещано не от арабите, а от израелските и интернационалните организации за отбрана на човешките права.

Миналата седмица написахте в Instagram: " Това не е самоотбрана, в случай че си окупационна мощ и показваш разрушаването на Газа и  си разгласил видеоклип от конференция през 2009 година по време на тази война, в който казваш, че е сърцераздирателно да видиш какъв брой малко се е трансформирало. Светът не може да остане безгласен. Това би трябвало да спре “. Смятате ли, че имате силата да измененията нещо? 

Не става дума за мен, а за това да се приказва в името на човечеството. Не става въпрос за това да бъдеш про-израелски или про-палестински надъхан. Става дума за избора на хората, на елементарните хора от двете страни. Палестинският народ прекомерно дълго е живял под подтисничество и дехуманизация. Знаете, че те всекидневно страдат от унижения и нарушавания на човешките права, без значение дали са в пандиза, те са унижавани или унизени, те нямат независимост на напредване. Има над 500 контролно-пропускателни пункта, разпръснати из целия Западен бряг. Има разграничителна стена, която е приета за противозаконна от Международния съд и която е разделила териториите на 200 несвързани анклава. И знаете, че сте очевидци на агресивното разширение на селищата върху палестинска земя, което прекъсна териториалната целокупност и докара до неспособност за основаване на самостоятелна, самостоятелна палестинска страна.

Така че виждате всичко това. Това е подтекстът на този спор. Сега има мощен фокус върху Хамас поради случилото се през последните няколко седмици. Това обаче е проблем, който надалеч предшества Хамас и ще продължи и след Хамас. Това е битка за независимост и правдивост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР