Една от най-ярките фигури в модерната рок музика, Матю Белами

...
Една от най-ярките фигури в модерната рок музика, Матю Белами
Коментари Харесай

Музикални хроники: Мат Белами изживя фалита и немотията, за да избяга от малкия град и да завладее света с Muse

Една от най-ярките фигури в модерната рок музика, Матю Белами е признакът на могъщото английско рок трио Muse и водещ композитор, текстописец, вокалист, китарист и пианист на групата.

Семейството на Белами се мести там, когато той е на 10, само че три години по-късно родителите му се развеждат и това незабавно оказва огромно отражение върху неговия живот.

“Бяхме междинна класа, имахме пари, до момента в който станах на 13. Мисля, че до тогава получавах съвсем всичко, което желаех, само че след това нещата се трансформираха, родителите ми се разведоха и заживях с баба ми ”, споделя Белами.

Музиката е част от живота му от напълно ранна възраст по фамилна линия: неговият татко е музикант и свири в група, а Мат стартира да учи пиано на 6. Китарата пък хваща на 11.

Но едвам след развода на родителите си и появилите се финансови проблеми, момчето стартира да изпитва остра потребност да се отдаде по-сериозно на музиката. „ Беше по време на рецесията при започване на 90-те. Това е от този вид неща, които образуват възгледите ти за живота. “

Белами осъзнава, че немотията го е подтикнала да се активизира, с цел да направи нещо огромно в музиката и да реализира бъдещите си триумфи.

„ Не желаех в никакъв случай повече да бъда в тази обстановка, в никакъв случай. Щастливец съм, че претърпях доста от разглезващите неща, които се случват на една рок тайфа. Но с останалите двама сме дружно в тази тайфа от ранна възраст и няма по какъв начин да позволим тези разглезващи неща да ни трансформират “.

С пианото Матю се захваща, когато по-големият му брат го кара да засвири мелодия от ефирен сериал. Баткото наложително го задържа пред тв приемника, а след това и пред пианото, с цел да може детето да показва забележителния си музикален слух. Пробва също кларинет и цигулка, само че не му харесва да върви на уроци и избира да акцентира на самообучението, а китарата и пианото остават главният му фокус. Когато е на 17-18 се съгласява само на уроци по класическа китара и това дава своето отражение върху музиката на Muse.

А по какъв начин в действителност поражда бандата? Белами свири в няколко разнообразни състава в тийнейджърските си години и се среща с рок запалянковците в Девън на неговата възраст. Той притегля барабаниста Доминик Хауърд и басиста Крис Уолстънхолм от други учебни групи и когато е единствено на 16 години, Muse дебютират с концерт за локален рок конкурс. В началото групата залага на крайностите, тримата се появяват с тежък грим, чупят принадлежности и съоръжение и насърчават публиката да нахлуе на сцената, с цел да сътвори цялостен безпорядък.

За тяхна лична изненада, методът им печели благосклонностите на хората. „ Оттам нататък вървим единствено надолу “, въздъхва Белами в едно изявление за „ Гардиън “, когато е на 21 и споделя за пътя на групата досега.

Това шоу беше магическо и ни караше да продължаваме година след година, просто спомняйки си чувството от оня ден. Отне ни години да успеем най-малко минимално да се доближим до него “.

Оттам нататък стартира надалеч по-често разказваната история за превръщането на триото от прохождаща местна рок група до съвременни рок величия.

Техните корени от алтърнатив рока в края на 90-те и сравненията с Radiohead скоро отиват на назад във времето, тъй като Muse се преобразува в голямо енергийно кълбо от прогресив, електро, поп и типичен въздействия, с цел да си издълбае лична ниша в музиката.

Албумите на Muse от дълго време към този момент завладяват международните ранглисти, а бандата си построи известност и с огромните концертни шоута и високобюджетните театрални структури, с които превзема претъпкани зали и игрища.

В центъра на всичко това е личността на Мат Белами, който обаче няма по какъв начин да не помни от кое място е тръгнал и през какво е минал, с цел да изживее своята рок фантазия.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР