Една от най-влиятелните фигури в тениса не е спечелил нито

...
Една от най-влиятелните фигури в тениса не е спечелил нито
Коментари Харесай

„Искам да ме запомнят с това, че съм давал надежда“ – Tennis Channel със затрогващо видео за Ник Болетиери


„ Една от най-влиятелните фигури в тениса не е спечелил нито един шампионат, не е записал нито един мач като експерт и не е играл даже за колежанския си тим. Въпреки това Ник Болетиери вкара своя необикновен тип топ спин в нашия спорт и оказа толкоз огромно въздействие върху тениса, колкото всички тренирани от него „ мейджър “ първенци, взети дружно “. С тези думи стартира затрогващото 4-минутно видео, което Tennis Channel посвети на Ник Болетиери.

Преди няколко дни именитият треньор, работил с величия като Андре Агаси, Джм Къриър, Борис Бекер, Моника Селеш, сестрите Уилямс и Мария Шарапова, си отиде от този свят на 91-годишна възраст. Неговият завет обаче ще живее постоянно. „ По някакъв метод в един миг Господ ми даде способността да мога да погледна един човек и да знам какви дребни промени да внеса. Хрумна ми, че в случай че събера на едно място голям брой деца, които желаят да реализират нещо, в никакъв случай не се знае какво може да се случи “ – споделя самият Болетиери.

Житейската история на американеца е също толкоз колоритна, колкото и самият той. Роден в Ню Йорк в семейство на италиански емигранти, той учи право, само че не приключва. След къса работа в армията, където доближава чин лейтенант, той взема решение да се насочи към тениса и в продължение на няколко години работи като тенис шеф в няколко хотела. През 1978 година той се мести в Бредънтън, Флорида, където основава лична академия. Тя е революционна за времето си и трансформира вечно метода, по който се приготвят подрастващите тенисисти.

„ Давахме стипендии на надарени деца и използвах военната дисциплинираност, която усвоих в армията. Карах ги да маршируват по корта, да си перат облеклата и да си чистят обувките. Така академията стана това, което е през днешния ден “.

Дори на над 80-годишна възраст Болетиери не спираше да води тренировки и семинари за деца и подрастващи, правейки това, което умее най-добре – да открива и стимулира бъдещите звезди. „ Бих желал да бъда запомнен с това, че съм давал вяра на хората. За това, че съм ги карал да имат вяра, че са специфични и могат да реализират всичко “ – казава за себе си Болетиери.

Видеото на Tennis Channel, отдадено на Ник Болетиери, можете да видите ТУК:
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР