Една от най-влиятелните българки в света приключи мандата си като

...
Една от най-влиятелните българки в света приключи мандата си като
Коментари Харесай

Ирина Бокова проговори за краха с двойната номинация на България за генерален секретар на ООН

Една от най-влиятелните българки в света завърши мандата си като шеф на ЮНЕСКО. Ирина Бокова беше първата жена, оглавила най-голямата организация в границите на Организация на обединените нации и първият източноевропеец на този пост. Следва диалог в последните й часове в кабинета в Париж, малко преди началото на формалната стратегия по предаването на поста. Разговор, в който Бокова за първи път ще разяснява и краха с двойната номинация на България за общоприет секретар на Организация на обединените нации.

Ирина Бокова от сцената на международната организация в миг, в който света се тресе от спорове. Тя е посланик, който влияеше на международната политика, въпреки това рядко да стигаше до българската аудитория, за разлика от свадите като двойната номинация за Организация на обединените нации.

Октомври 2011 година Палестина е призната за пълновръстен член на ЮНЕСКО с името „ Държавата Палестина”. Израел гневно стачкува, а Съединените щати стопират вноската си в организацията и ЮНЕСКО се прости с 220 млн. $. Бокова се сблъсква с най-голямата си рецесия.

Лятото на 2014 година държавното управление в София издига кандидатурата на Ирина Бокова за общоприет секретар на Организация на обединените нации. Съмнения, че София се колебае се появяват още през януари 2016 година Привидно ненадейно, в последния миг на сцената излиза Кристалина Георгиева. Така България излиза с две кандидатури за генерален-секретар, които разумно се провалят. Бокова до момента не е коментирала този въпрос, а Георгиева подава оставка като еврокомисар.

Септември 2017 година Разследване на 17 медии и организации потвърждава, че от 2012 година до 2014 година представители на азербайджанския хайлайф са превели 2,9 милиарда $ към европейски политици за добър имидж на страната по света.

Името на Ирина Бокова попада в листата поради брачна половинка ѝ Калин Митрев, на който са преведени 425 хиляди евро на осем транша като съветник. Настоящият представител на България в Европейската банка за възобновяване и развиване удостовери хонорарите и отхвърля те да са свързани с активността на брачната половинка му.

През 2010 година Бокова награждава брачната половинка на Илхам Алиев Мехрибан с медала „ Моцарт”. Междувременно първата дама на Азербайджан дойде за откриването на крепостта Трапезица, за която Баку подари 3 млн. лева и беше посрещната от премиера Борисов.

Ето какво сподели Ирина Бокова пред bTV за проблема с двете български номинации за Организация на обединените нации:

- Какво в действителност се случи през лятото на 2016 година и по какъв начин България се озова с две кандидатури за общоприет секретар на Организация на обединените нации? Вие дадохте ли си отговор?
- Не напълно. Това съм го оставали зад себе си. Изцяло бях съсредоточена върху това да направя една почтена акция. Макар че аз не съм правила кой знае каква акция, защото поста ми тук (В ЮНЕСКО) беше доста забележим. Аз скърбя несъмнено за това, което се случи, защото в последна сметка и престижа на България пострада. Най-важното за мен по-късно беше да получа един заслужен резултат, който мисля, че получих… несъмнено да не обидя страната си.

- Чудя се за какво не говорите за това. Имаше доста неща, които се приказваха против вас, изпращаха писма в Организация на обединените нации. И вие мълчахте.
- Не би трябвало да забравяме, че аз не бях просто претендент, аз продължавах да бъда шеф в най-голямата организация в границите на Организация на обединените нации.

- Как се чувствахте през цялото това време?
- Беше ми доста болно, само че в последна сметка за мен беше по-важно да си довърша почтено мандата. Да продължа да върша това, което считам, че би трябвало да се прави. Ако мога да продължа да върша нещо с почитание за страната си, което го направих с сключване на съглашение за Центъра за нематериално завещание, за разширение на мрежата от градове.

- Вие попитахте ли ги, обадихте ли се в София да ги попита за какво го вършат?
- Опитах се да попитам, само че видях, че мъчно се намира отговор на този въпрос и по тази причина взех решение да не не преставам в тази посока. Приех обстоятелствата такива, каквито са. Аз останах в акцията, несъмнено, тъй като смятах, че е почтено за мен като личност… и завърших с този въпрос. Това е зад тила ми. Сега съм доста удовлетворена, че завършвам на висока нота втория мандат като общоприет шеф на ЮНЕСКО и считам, че с това въпреки всичко съм направила нещо положително за страната.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР