Една от най- вкусните и в същото време все по-

...
Една от най- вкусните и в същото време все по-
Коментари Харесай

Уловиха изчезващ морски деликатес край Балчик

Една от най- вкусните и в това време все по- рядка черномореска риба- минокопът, бива хваната през днешния ден на мрежи за карагаьоз край Балчик. Гордият риболовец е Янис Настев. Единомислие, че месото е деликатес. Той е от семейство вранови и е родственик на морската гарга, която обаче в последните години също е с единични бройки.

Но за какво тези типове са изчезващи, какво се случва?

Промените в екосистемата са не без значение. Напълно изчезнали да вземем за пример са също есетровите риби шип и атлантическа есетра.



През 60-те години изчезва черноморската скумрия, която в действителност идва от Средиземно море. Тук остана един локален тип, именуван кульос, който го има по турските крайбрежия и от време на време се появява и по нашите. Но това не е типичната черноморска скумрия.

Кои са аргументите за изгубването на рибите?Специалиастите са категорични- огромната индустрия до 1980 година замърсява доста морето. Урбанизацията и несъразмерният улов също довеждат до изгубването на избрани типове. За това изчезна и тюленът духовник от брега край Шабла, рибните пасажи са по- малко в този момент./ uniconbg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР