Една от най-великите симфонии на всички времена – Симфония №8

...
Една от най-великите симфонии на всички времена – Симфония №8
Коментари Харесай

Министър Павлова: Успешно приключва мисията Българско председателство

Една от най-великите симфонии на всички времена – Симфония №8 на Густав Малер, изпълнена от над 400 музиканти на сцената на зала 1 в НДК, ще закрие първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз в 19 ч. на 27 юни.

Симфония №8 е основана за многочислени сформира – оркестър, хор и солисти, и по тази причина е наричана “симфония на хилядата ”. Огромният й мащаб е повода да не се извършва постоянно в България, без значение че нерядко попада в репертоара на международните типичен подиуми. За финален път в София Симфония №8 е звучала през далечната 1991 година, а сплотяващият миг с идното й осъществяване на 27 юни е, че пред диригентския пулт още веднъж ще застане маестро Емил Табаков.

Творението на австрийския композитор Густав Малер ще е и символичният преход към Австрийското председателство, което ще стартира на 1 юли. Преди хилядите фенове на класическата музика да й се насладят в зала №1, от сцената ще ги приветстват министърът за Българското председателство Лиляна Павлова, министърът на културата Боил Банов и представител на австрийското държавно управление.

„ От настояще първото Българско председателство ще се трансформира в част от най-новата история на България и постоянно ще носи посланието, че това е било председателство на жителите. От първия ден, когато преди шест месеца оглавихме Съвета на Европейски Съюз, до последния. Всеки един българин, замесен в тази огромна национална и европейска идея, не пестеше старания и работеше в името на общността. Затова задачата Българско председателство приключва сполучливо “, уточни министър Павлова. Тя добави, че екипът на председателството е дал всичко от себе си, с цел да продължи Европейски Съюз да бъде най-хубавото място за живее на света. „ Така всеки един европейски жител с цялостни гърди може да усеща свободата, да се радва на демокрацията, правовия ред, справедливостта и опциите за развиване в модерния Съюз! Затова гордо заявяваме, че Българското председателство извърши своята задача! “, сподели министър Павлова.

Творението на Малер е в топ 10 на най-великите симфонии

В Симфония №8 обичайно песимистичният Малер за първи път звучи оптимистично, а творбата е израз на увереността в силата на човешкия дух. Специалистите съпоставят концертите на Малер единствено с прекарване при медитация. Възторгът от музиката му продължава и до през днешния ден, по тази причина “Симфония на хилядата ” е в Топ 10 на най-великите симфонии в ранглиста, направена от Военновъздушни сили и е запечатана в аудио записи в осъществяване на най-големите оркестри в света.

Жителите и гостите на София ще имат опцията да се насладят на огромното класическо събитие единствено един път – на 27 юни в Зала 1 на НДК. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР