Една от най-важните задачи на съвременната медицина в борбата с

...
Една от най-важните задачи на съвременната медицина в борбата с
Коментари Харесай

Руски метод за борба с антибиотичната зависимост

Една от най-важните задания на актуалната медицина в битката с бактериалните инфекции е основаването на медикаменти, които могат да противодействат на растежа на патогени с лекарствена устойчивост към антибиотици. Новият способ, създаден от съветски учени от Института по теоретична и пробна биофизика, се основава на потреблението на антибактериални пептиди, способни да запълнят бактериалната клетка с токсични протеинови отлагания.

Стандартният механизъм на деяние на антибиотика се основава на действието на лекарството върху бактериалната мембрана. Ако пропускливостта на мембраната е нарушена, бактериите умират. Въпреки това, вследствие на разновидности, бактериите стават резистентни към остарели антибиотици и би трябвало да се създават нови медикаменти.

Техниката, препоръчана от съветските учени, употребява антимикробни пептиди, състоящи се от малко количество аминокиселини. Такива медикаменти могат да се синтезират в лаборатория или да се намерят в околната среда. Предложените пептиди се състоят от два съставния елемент: първият оказва помощ на молекулата да проникне в бактериалната клетка, а вторият основава амилоидни отлагания в бактериите, които в действителност са протеинова наслойка от лепкави протеинови молекули и пептиди. В резултат на това токсичните протеинови отлагания предизвикват гибелта на бактериите.

Учените са тествали антибактериални пептиди, които са формирани от протеини, които построяват рибозоми, виновни за протеиновия синтез. Тестът е извършен върху вариант Pseudomonas aeruginosa, резистентен на множеството общоприети антибиотици. Ефективността на новата се оказа наедно с резултата на гентамицин, който е в положение да устои на бактериите Pseudomonas aeruginosa. Установено е също, че основаните пептиди нямат резултат върху животинските кафези и учените се надяват, че по-нататъшни тествания, в това число клинични, ще потвърдят високата успеваемост и сигурност на техниката в битката с бактериалните болести.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР