Една от най-важните новини за миналата седмица по лично мое

...
Една от най-важните новини за миналата седмица по лично мое
Коментари Харесай

Помощ - КОЙ сее тревога и паника?!

Една от най-важните вести за предходната седмица по персонално мое мнение пристигна тъкмо в последния ѝ работен ден – привличане към наказателна отговорност по член 326 от Наказателния кодекс (НК) на ръководителя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Този член на Наказателен кодекс гласи: " (1) Който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, се санкционира с отнемане от независимост до две години. (2) (в мощ от 24.03.2020 година до анулация на изключителното положение) Ако от действието по алинея 1 са настъпили обилни нездравословни последствия, наказването е отнемане от независимост до пет години и санкция от 10 хиляди до петдесет хиляди лв.. "
В формалното си прессъобщение по случая, прокуратурата написа следното: " С оглед на високата социална заплаха на действието, изразяващо се в отправяне на неоснователни изказвания за предстояща липса на лекарства, по отношение на А.Ст. е взета мярка за неотклонение " парична гаранция " в размер на 20 000 лева "

Сега, какво толкоз е споделила Стоименова, която апропо е някогашен ръководител на Агенцията по медикаментите, което да провокира реакцията на прокуратурата? Тя твърди, че е поради изявленията по БНР и Българска национална телевизия. Колегите от БНР даже са показали интервютата, поради които евентуално прокуратурата търси отговорност на Стоименова. Казвам " евентуално ", тъй като документите по следствието не са обществено известни.
Ако обаче става въпрос за следствие на ТОВА ИНТЕРВЮ, то към този момент нещата стават доста съществени. Защото в него проф. Стоименова приказва за обстановката в бранш, в който е натрупала експертните си знания и върху който има експертен взор.
За сведение на прокуратурата – Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ) разгласява на формалния си уебсайт следното известие – че работи по това да сътвори Единна осведомителна система за фармацевтичната промишленост в Европейски Съюз, с цел да може там да бъде събирана информация за " достъпността до сериозно значими медикаменти, употребявани в подтекста на епидемията от COVID-19 ". Мисля си, че тази система ЕАЛ я прави, тъй като всичко е наред и ей по този начин, просто се намира на работа и си оправя статистиката. Обаче въпреки това, на мен обаче тази самодейност ми основава паника – защо се основава цяла система за мониторинг, в случай че всичко е наред и както преди да избухне COVID-19? Де да знам, служителите пък да са чак такива фенове на статистиката... Може ли нашата прокуратурата да се обърне към Лаура Кьовеши да помогне? Слава Богу, в известието на ЕАЛ няма нищо съответно за България!
Да забележим в този момент какво прави Федералната организация за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати (FDA). Я, и тя пуснала известие, в първото изречение на което изяснява по какъв начин следи системата за доставки, която " може да бъде повлияна от епидемията от COVID-19, което евентуално може да докара до спиране на доставки или дефицит на медикаменти в Съединени американски щати ". Г-н Гешев нали върви в Съединени американски щати предходната есен, дружно с господин Цацаров – може да звъннат един телефон на правосъдното им министерство и ФБР да споделят българския опит. Не за друго, ами Съединени американски щати към този момент счупиха всички отрицателни върхове що се отнася до ковид и не престават да ги чупят – да им помогнем малко, ние сме отличници, а техните данни за разпространяването на COVID-19 на американска земя мощно ме тревожат! Добре че и FDA нищо не приказва за България!
Обаче най-вече паника ми сътвори Бюрото за проверяваща публицистика. Тази организация се е появила през 2010 година и от този момент си сътрудничи с предаването " Панорама " на BBC, предаването File on 4 на BBC радио, английския Канал 4, Financial Times, The Daily Telegraph и The Sunday Times – най-малко по този начин написа в Wikipedia, не знам какъв брой да имам вяра на тази интернет енциклопедия. Та на 6 април това Бюро разгласява материал, съгласно който в преднамерено писмо европейският комисар по здравните въпроси Стела Кириакиду е поискала от производителите на медикаменти да засилят производството на избрани типове медикаменти, които се употребяват при тежки положения на COVID-19 – измежду тях са седативи, болкоуспокояващи, антибиотици, антивирусни медикаменти. Бюрото за проверяваща публицистика твърди, че Кириакиду е споделила на фармацевтичните компании, че разчита " да обезкуражат всякакво неетично комерсиално държание ". Според Бюрото за проверяваща публицистика, в писмото са посочени съответни страни, в които към този момент има дефицит на изброените нагоре типове медикаменти – Испания, Франция, Швеция, Португалия, Люксембург, Норвегия, Словакия, Ирландия, Австрия, Чехия и Малта. Бюрото за проверяваща публицистика споделя и, че в писмото са посочени и имена на страни, където се чака дефицит на изброените нагоре типове медикаменти – Италия, Белгия, Германия, Хърватия, Унгария, Нидерландия, Полша, Лихтенщайн, Финландия, Гърция, Кипър и Естония. Според мен това си е изключителна журналистическа безочливост, която тревожи доста и към този момент е извънредно време Лаура Кьовеши да влиза напълно в пълномощията на основен прокурор на Европейски Съюз и да почерпи българския опит! Но е хубаво, че и това бюро не споделя нищо за България.
Но в този ред на мрачни мисли, като елементарен жител на България желая да споделя и, че ме тревожат и постоянните брифинги на Националния спешен щаб, с ежедневната актуализация какъв брой са болните и жертвите на COVID-19 – основават ми възприятието, че може да се наложи да си заставам у дома и да не видя околните си, до момента в който не бъде измислена ефикасна ваксина против ковид и до момента в който тя не бъде закупена и публикувана в България, а това може да отнеме години. От щаба не го споделят безусловно по този начин, само че аз от кое място да знам, че не си го мислят - безпокоя се! Тревожат ме и непрекъснатите осведомителни облъчвания на господин Бойко Борисов, изключително това, че след 2-3 седмици може да сме в Ада - не желая да вървя там, боязън ме е! Тревожи ме и, че често-често общественият министър Деница Сачева дава статистика какъв брой се усилва безработицата - кой знае дали и аз няма да остана без работа, обезпокоен съм! Тревожи ме и Волен Сидеров, който желае на Великден народът да излезе и да чества всеобщо - по този начин няма ли да се заразим всеобщо?!!! Не нарушава ли с нещо закона подобен апел?
Вярно, аз съм просто един човек, който най-вероятно разсъждава субективно, тъй като изброените нагоре аргументи за паниките ми не знам дали се основават на " погрешни повиквания " и " заблуждаващи знаци ", или на трезва оценка, основана на обстоятелства, или пък дори да става дума единствено за обстоятелства – обаче и като поданик взех решение да си кажа. Все отново, доколкото помня - извинете, в случай че не си припомням вярно, основният прокурор Иван Гешев сподели малко преди да поеме поста, че прокуратурата е дебитор на обществото, а доколкото знам присъща специфичност на обществото са данъкоплатците – нека държавното обвиняване почне да си заплаща по-активно задълженията!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР