Една от най-трудните за осмисляне автомобилни думи е глоба. Тя

...
Една от най-трудните за осмисляне автомобилни думи е глоба. Тя
Коментари Харесай

Глоба: най-неприятната дума за шофьорите. Как се пише в останалите страни от Европа

Една от най-трудните за осмисляне " автомобилни " думи е " санкция ". Тя обаче има аналози на всички езици. Но те не постоянно се употребяват на всички места във връзка с автомобилистите. На съветски да вземем за пример думата е " штраф " и идва от немския език, където " Strafe " значи " наказване ". Немската дума, апропо, е в женски жанр, както е и на български.

Появата на " санкция " в смисъла на " парично наказване " се появява в света през далечната 1896 година, когато в Лондон полицията за първи път в историята издава санкция за превишена скорост. Първият в света закон за ограничение на скоростта пък е оповестен в Съединени американски щати и също употребява думите наказване и санкция (penalty и fine) - и двете се употребяват към момента в британския.

В същото време британците ще нарекат санкция, когато става дума за превишена скорост, защото шофирането в нетрезво положение се дефинира, като наказване, а билетът за погрешно паркиране се назовава фиш. Съществува и фраза " traffic ticket " (буквално - " транспортен билет " ), обозначаваща всякакво наказване за нарушение на разпоредбите за придвижване по смисъла на ЗДП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР