Една от най-силните години за пазара на имоти у нас.

...
Една от най-силните години за пазара на имоти у нас.
Коментари Харесай

Покупката на имот е все така изгодна: Ръстът на доходите изп...

Една от най-силните години за пазара на парцели у нас. Така дефинираха изминаващата година представители на водещи компании за недвижими парцели в Пловдив.

С какво още ще бъде запомнена 2021 година и какви трендове се постановиха на имотния пазар? Вижте мненията на водещи мениджъри от организациите за парцели.

Скъпите материали подвигнаха цените на жилищата

Георги Димитров, притежател на организация за недвижими парцели RE/MAX Advantage в Пловдив



Жилищата в Пловдив нарастват. Факт! Само за последните 2-3 месеца купувачите броят от 30 до 100 евро от горната страна за всеки квадратен метър по отношение на досегашните цени. Повишените цени идват от скока на строителните материали. Този проблем се разяснява от година, само че сега обстановката е изключително сериозна. Освен че строителните материали - метал, желязо, топлоизолации, нарастнаха, към този момент има усложнения и към доставките на дървен материал. Скокът в цената на дървата е съвсем 50 лева./кубик, само че макар скъпотията първични материали няма и складовете са празни. Виждате по какъв начин хората чакат за пелети. Някои от купувачите търсят подготвени жилища, а такива сега няма на пазара. Масово се купува „ на зелено” и започнатите, само че незавършени жилища са в обилие. Факт! Само че няма подготвени! Епизодично излизат единствено предложения за вторични продажби.

Миграционните процеси държат „ парещ “ пазара

Анна Димитрова, притежател на организация „ Омега-А”



Миграцията от Кърджали, Хасково и Смолян задържа " парещ " пазара на парцели под тепетата и това продължи през цялата 2021-ва.

Силно изразените потоци към Пловдив идват от съвсем цяла Югоизточна България: Хасково, Стара Загора, Сливен, Чирпан, Смолян. В организацията ни -„ Омега-А”, имаме запитвания даже от Северна България, където обичайно бизнесът е в мъртвило. Така че е обикновено хората, идващи от там, да търсят занаят в Пловдив.

Софиянци също все по-често се придвижват под тепетата.

Тази забавна миграция от столицата към Пловдив има своята логичност -новата наклонност нome office даде опция на хората да се пренасочат и да живеят по-спокойно под тепетата. Студентите от други наши градове и от чужбина също подвигат цените.

Цените на жилищната повърхност на квадратен метър сега са от 750 до 1100 евро.

Всичко това обаче води до казуса с пренаселването на града, който към този момент не е за подценяване. Въпросът опира и до това по какъв начин администрацията на града ще урегулира транспортните връзки и потоци, инфраструктурата и пренаселването, с цел да може този миграционен поток да бъде стихотворец, канализиран и да не пречи на естественото обитаване на Пловдив.

Купуваме жилище от 73 кв. м с 5.5 междинни годишни заплати

Мирослав Стефанов, финансов анализатор



За закупуването на жилище от 73 кв. м в България през 2020 година са били нужни 5.5 средногодишни работни заплати на едно домакинство. Ако се върнем обаче в 2007-2008 година, отнесено към съотношението на цените на жилищата и приходите на семействата, за същата цел са били нужни 9,6 годишни заплати.

Така че сега на пазара не може да се приказва за някаква сериозна промяна в цените на жилищата. За мен персонално е любопитен въпросът до каква степен инфлaциятa в peзyлтaт нa бъpзoтo нapacтвaнe нa дoxoдитe нa дoмaкинcтвaтa и нa кpeдитиpaнeтo ще докара до бaлoн в цeнитe нa нeдвижимитe имoти.

Днес пазарът на парцели е подвластен от възcтaнoвявaнeто нa икoнoмикaтa и намаляването на инфлацията. Очакванията обаче са за пo-ниcък тeмп нa възcтaнoвявaнe на фона на фaктopи, кaтo бaвната вaкcинaция, измененията в цeнитe нa eнepгиятa и зaбaвянeто нa инфpacтpyктypнoтo cтpoитeлcтвo.

Цeнитe нa жилищaтa в Пловдив нaпълнo cъoтвeтcтвaт нa нивaтa нa дoxoдитe пpи oчaквaн pъcт нa зaплaтитe oт 5 до 7 % пpeз 2023 година Индycтpиaлнитe и лoгиcтичните плoщи пък са нaй-гopeщият ceгмeнт на пазара. Pъcтът нa cтpoитeлнaтa ceбecтoйнocт e c 25-30 %, само че cчyпeнитe вepиги нa дocтaвки и „ зeлeнaтa " инфлaция пocтaвят peдицa въпpocи пpeд cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи.

Една от най-силните години за имотния пазар

Полина Стойкова, изпълнителен шеф на BULGARIAN PROPERTIES



През 2021-ва междинната цена на закупените в Пловдив жилища е към 850 евро/кв. м. Така градът поддържа един непрекъснат растеж от 5% на годишна база. Този ритъм последователно възвърне равнищата от 2019 година, когато градът означи растеж в цените около Европейска столица на културата. Малко по-късно събитие обаче цените на жилищата в Пловдив се укротиха. Пандемията, несъмнено, също прекъсна и забави процесите, само че през днешния ден градът още веднъж влезе в тази възходяща наклонност.

2021 година беше една от най-силните години за имотния пазар. Той излиза от нея изцяло възобновен от Коронавирус рецесията и евентуално навлиза в нов прогресивен цикъл на развиване. Започналите през 2020-а трендове се разпростряха през 2021-ва и жилищният пазар продължи да притегля купувачи за лично прилагане и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това обуслови продължаващото търсене на по-големи жилища, а новото строителство остана най-предпочитано. Към тази група купувачи се причислиха и тези, които търсят да вложат в парцел за инвестиция. Това беше подбудено от възходящия ритъм на инфлация, негативните лихви и високите такси на банките, както и на общата политическа и икономическа неустановеност.

Във втория по величина град у нас

Скок на покупко-продажбите с парцели с впечатляващите 34%

Добромир Ганев, ръководител на Национално съдружие „ Недвижими парцели “

2021-ва беше неповторима година от позиция на динамичност, на размер от покупко-продажби. Вероятно ще станем очевидци на връх най-малко за последните 10 години. По отношение на цените приблизително допускам, че растежът ще е някъде 10-12 %. Ако нещата продължат да се развиват възходящо и отсега нататък, чакам да станем очевидци на връх - най-малко за последните 10 години

Вече е сериозен размерът от жители, които се завръщат в родината си, и това се отразява трагично на някои пазари. Според мен Пловдив е подобен пазар. Данните на Национален статистически институт сочат, че измежду завърналите се в родината си българи предходната година максимален е процентът на имигрантите от Турция - към 25%. Съвсем разумно е тези хора да получават жилищна благосъстоятелност в Южна България, най-много в Кърджали и изключително в Пловдив. Вторият по величина град у нас е водач по растеж на миграцията и виждаме, че там има скок на покупко-продажбите с парцели с 34%.
Свързани вести Новият шлагер на жилищния пазар в Пловдив - Апартамент на първия етаж с дребен двор в затворен комплекс
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР