Една от най-съществените прояви на циркулиращия вариант на коронавируса е

...
Една от най-съществените прояви на циркулиращия вариант на коронавируса е
Коментари Харесай

Кога „Омикрон“ е опасен за децата?


Една от най-съществените прояви на циркулиращия вид на ковид е острият ларингит. Това изясни в ефира на педиатърът от болница „ Токуда “ доктор Веселина Кендерова.



„ Това е незабавно положение при децата и би трябвало да се потърси лекарска помощ. При по-изразено инфектиране на структурите на ларинкса може да настъпи оток и има заплаха от задушаване. Така, че в случай че при децата се появи доста присъща, назовава се „ лаеща кашлица “ или намаляване на гласа, това са все признаци, при които е редно да се потърси лекарска помощ “, изясни тя.

Какви са първите признаци на „ Омикрон “ при децата?

„ Най-често като клинична симптоматика са болки в гърлото, хрема, нараснала температура. Някои деца имат кашлица, при някои има и повръщане. По-големите деца се оплакват от главоболие “, сподели доктор Кендерова.

На кой ден тестът„ хваща” вируса?

„ Ако се направи тест незабавно след контакт с пациент, който е с ковид, изрично излиза негативен. Ако пациентът изяви признаци и се тества незабавно откакто увеличи температура или го заболи гърло, също има огромен % на възможност да излезе негативен. Обикновено на втория или третия ден след първите признаци се позитивира тестът”, добави педиатърът.

Доколко децата са преносители на болестта?

„ Децата заразяват колкото възрастните. С разликата, че при предходните разновидности процентът на безсимптомните деца беше доста висок. При „ Делта “ разновидността децата бяха два пъти по-често безсимптомни преносители, спрямо възрастните. При „ Омикрон “ те несъмнено си се заразяват със симптоми”, акцентира доктор Кендерова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР