Една от най-редките медицински техники – плазмафереза - за първи

...
Една от най-редките медицински техники – плазмафереза - за първи
Коментари Харесай

Бебе с автоимунен енцефалит се нуждае от финансова помощ за лечение

Една от най-редките медицински техники – плазмафереза - за първи път бе приложена в Пловдив на бебе на годинка и два месеца, страдащо от автоимунен енцефалит.
Процедурата съставлява филтриране на плазмата, като задачата на интервенцията е филтриране на кръвта от антитела . Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични болести в пловдивската УМБАЛ „ Свети Георги “, оповестява кореспондентът на .
Автоимунният енцефалит е мозъчно инфектиране – антитела повреждат мозъчните съдове . Заболяването се предизвиква от неправилна офанзива против мозъка от имунната система.
Бебето е признато с гърчове и нарушено схващане, прецизират от лечебното заведение. Преди да пристъпят към осъществяване на плазмаферезата, медиците са създали други опити за лекуване на симтомите, само че са останали без необикновен резултат. Според пловдивските лекари, лекуването на детето е сполучливо.
Плазмафереза на толкоз дребен пациент се прави за първи път в България , споделят от лечебното заведение. Следващото, което следва на едногодишното дете, е възстановителна терапия с разнообразни препарати. Целта е медикаментите да угнетен образуването на антителата, увреждащи мозъка. Необходими са още няколко процедури, за които обаче фамилията на момченцето няма средства. До момента родителите са платили безусловно цялата сума по лекуването на рожбата си, защото консумативите за тази процедура не се възвръщат от НЗОК.
Професор Илиев от УМБАЛ „ Свети Георги “, чийто екип е направил интервенцията, е и преподател във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – Пловдив. По време на свои лекции лекарят споделил случая със студенти от 4-ти курс, като разказал и за финансовия проблем на фамилията.
Прохождащите медици по фармация приели драговолно историята на детето и се обърнали за помощ към свои сътрудници от Медицинския факултет и от Факултета по дентална медицина. Всички дружно събрали над 1 000 лв.. Сумата към този момент е предоставена на родителите на едногодишното момченце, с цел да се закупят нужните консумативи за плазмаферезата. „ Средствата са били задоволителни, с цел да се обезпечат две процедури и по тази причина на този стадий всякаква финансова помощ ще помогне на детето. “, показват от болничното заведение.
Всички, които имат предпочитание и опция да станат донори, могат да се извърнат към Клиниката по педиатрия и генетични болести, по-позната като Детска клиника, на адрес: град Пловдив, бул. „ Васил Априлов “ №15А, База 1 на УМБАЛ „ Свети Георги “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР