Една от най-предпочитаните туристическа дестинация през лятото в Северозападна България

...
Една от най-предпочитаните туристическа дестинация през лятото в Северозападна България
Коментари Харесай

Ето коя е една от най-предпочитаните дестинации в Северозападна България

Една от най-предпочитаните туристическа дестинация през лятото в Северозападна България е Белоградчик. Това демонстрира публична информация за броя на туристите посетили Белоградчишката цитадела, пещерата “Магурата “ и другите туристически обекти в община Белоградчик, сподели заместител кметът Росен Младенов. През най-активните за туризъм летни месеци – юли и август, туристическите обекти са били посетени от над 30 200 български и задгранични туристи. А от началото на годината до края на август техния броя  е над 71 000. 

Първенството измежду най-посещаваните обекти в региона държи Белоградчишката цитадела, която е един от 100-те национални туристически обекта, и за осемте месеца на годината е посетена от над 50 000 туристи, като единствено през август техния брой е бил 11 400.

Близо 20 000 са посетителите на пещерата „ Магурата “ от началото на годината, от които 5000 са единствено за месец август. В пъти по-малкият брой туристи, посещаващи пещерата, се дължи на обстоятелството, че терена в нея е хлъзгав, маршрутът доближава до  дълбочина от над 300 метра подземен, висока е влажността, температурата, която е непрекъсната, е 12 градуса през цялата година, уточни Младенов.

През тази година община Белоградчик реализира план по възобновяване на пещера „ Магурата “- сменено е съществуващото осветяване с енергийно дейно, почистени и обработени срещу разяждане са парапетите, възобновена е нарушената тук-там каменна настилка в пещерата, планувани да края на годината са и други действия по облагородяване и експониране на пещерата, която е една от най-дългите и огромните в България.

От началото през март на туристическия сезон по река Дунав до края на август на видинския порт са дебаркирали 237 кораба с близо 23 000 задгранични туристи, като над 80 на 100 от тях са посетили Белоградчишката цитадела, сподели Росен Младенов. Ниското равнище на река Дунав в последните два месеца способства за увеличение броя на изключителните прекъсвания на круизни кораби отвън графика, заради неспособност да стигнат от и до Русе. Това в допълнение усилва туристическите визити в региона на Белоградчик, уточни Младенов. 

Дял за превръщането на Белоградчик в желана туристическа дестинация има и провеждането през август към този момент седма година на летния оперен фестивал „ Опера на върховете-Белоградчишки скали “, проведен от Софийската опера и балет, както и за първа година на патриотичните концерти - спектакли на Фондация „ Нашият дом е България “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР