Една от най-популярните сови на XXI век, измислена или истинска,

...
Една от най-популярните сови на XXI век, измислена или истинска,
Коментари Харесай

Защо совите не са добри домашни любимци

Една от най-популярните сови на XXI век, измислена или същинска, е Хедуиг – домашният любим и куриер на Хари Потър. Идеята на мадам Роулинг несъмнено насочва вниманието към снежните сови и бързо ги показва като съвършеният домакински любим. Истината е, че в интервала на филмовата сага, търсенията на снежни сови за домашни любимци, се усилват фрапантно. Във филмите, Хедуиг е изключително любяща и блага бяла сова, която има държанието на куче, само че дали в действителност може да е домакински любим?

Има и някои изненади, въпреки и Хедуиг да се показва като женска сова, специалистите виждат, че всички употребявани на снимачната площадка са мъжки. В основната роля са совите Гизмо, Каспър, Упс, Суъпс, О-О, Елмо и Бандит. Защо всички са мъжки, бихте попитали? Женските сови са по-големи и по-тежки и Даниел Радклиф не може да ги държи на ръката си за някои подиуми. Освен това е известно, че под ръкава си има пълен кожен предпазител, тъй като ноктите на совите са свирепо оръжие.

И тъй като мъжките екземпляри са по-красиви от женските и по-светли, на фона на черната тога, могат да създадат съществено усещане. Причината за толкоз доста заместители е, че даже совите имат потребност от отмора. Птиците са изключително хитри и се разказват като котки с доста сериозен темперамент и отхвърлят да се опитомяват толкоз елементарно. Някои от актьорите били невероятни за снимане в полет, други обаче предпочитали да си почиват в клетката и да не се занимават със фотоси. Има и някои сови, които обичали да бъдат глезени от Радклиф, само че единствено толкоз.

Лаура Ериксън, актрисата, която изиграва професор МакГонакъл, е обожател на совите и се счита за нещо като специалист на снимачната площадка. Именно тя дава отговори за снимачните процеси. Един от почитателите се интересува дали в действителност една сова може да донесе метла, става известно, че освен може, само че и може да носе още по-тежки предмети. Все отново, екипът на кино лентата съумява да добави метлата като спомагателен резултат благодарение на компютър.

Един от най-важните обстоятелства, който Ериксън показва е, че във кино лентата има доста неточности по отношение на снежните сови. Проблемът е, че те са нощни създания, които рядко се появяват денем. Звуците, които издават, в никакъв случай не са тези, които ще чуете във кино лентата, сигналите на снежната сова са по-скоро нещо сходно на джавкане или ръмжене. Най-важното е, че съгласно специалистите, снежните сови и генерално совите, не могат да бъдат доста положителни домашни любимци. На първо място, споделя Ериксън, това са диви животни, които имат потребност от природа и придвижване, затворени в клетка, тялото им стартира да се изкривява и притежателят ги мъчи. Не е и елементарно да се грижите за тях, изключително откакто се хранят с други бозайници и същите постоянно би трябвало да бъдат свежи. А след хранене, совата оставя мършата, която бързо носи една извънредно приятна есенция в стаята. Гледането на сова е по-сериозно занятие и от гледането на куче. Ериксън се е грижила за друга сова, която назовава Архимед, откакто я откриват в двора на дома си.

След като фамилията прибира птицата и я води на ветеринар, животното не може да се върне назад в дивото, тъй като ще бъде преследвана от останалите. Точно това ще трансформира Архимед в домакински любим.

Храненето на сова не е доста прелестно прекарване. Преди да стартира вечерното шоу по малкия екран, Ериксън вади една замразена мишка от фризера, а до края на идващото я дава на совата. Проблемът е, че Архимед е прокълнат и от време на време може да не изяде цялата мишка, а просто да остави половината от тялото отворено и благоухаещо. Пригответе се за неприятни звуци, мляскане, грачене и миша опашка от устата на совата. Совата не може да преглъща нещо на една хапка, нормално лакомията основава повече проблеми и неприятни изненади за хората. Всеки ден, след към 6 до 8 часа, Архимед плюе останките от вечерята, които не му трябват.

Ериксън си спомня, че когато работи до късно, дребната сова постоянно ще се обажда и когато на собственичката и стане скучно, отвръща на сигналите, което основава забавни диалози, някои с дължина от половин час. Човек би трябвало да разбере, че совите одобряват индивида като даденост, а не като настрана човешко създание.

Архимед умира ненадейно през август 2017 година Това също е противен удар, тъй като совата може да издъхне в най-неочаквания миг. За толкоз време, Архимед е станал другар и се е научил най-малко да се милва със своята собственичка, само че животът му в клетка е съумял да редуцира неговия витален цикъл. Ето за какво совите не са най-хубавия домакински любим, те са странни, имат потребност да бъдат свободни и щастливи, вместо да стоят с клетка. Опитомяването им е съвсем невероятно и не би трябвало да се преглеждат като кучета. Опитайте да обясните това на дете, когато изгледа цялата поредност и изиска точно подобен домакински любим. Плъхът ще е по-добър избор.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР