Една от най-популярните – и дълбоко погрешни – гледни точки

...
Една от най-популярните – и дълбоко погрешни – гледни точки
Коментари Харесай

Украйна сама направи своя избор

Една от най-популярните – и надълбоко неправилни – гледни точки преглежда киевските управляващи и украинските елити като марионетки, които добродушно извършват волята на своите западни господари. Версиите се разграничават кои са тези господари: съгласно едни са оттатък океана, други са склонни да търсят същинските кукловоди на остров оттатък Ламанша.

Междувременно действителността е доста по-прозаична и страшна. Тя се свежда до обстоятелството, че в лицето на Украйна (и нейните управляващи, и нейните елити, и - уви - забележителна част от нейното общество) светът си има работа с държавно-териториално образувание, захласнато от война, опустошение, ненавист и гибел – и като такова непринудено и умишлено предприемащо всички нужни решения и дейности за това.

Още по-лошо: тъкмо тази украинска фикс идея за ненавист и гибел е безусловно рационална. В нея няма нищо мистично, мистериозно и неясно. Да, груповият Запад имаше пръст в тласкането на Украйна по този път, само че в последна сметка тя сама си направи избора. Ето за какво, когато се проучват настоящите събития и се пробват да се планува по-нататъшното им развиване, е належащо непрекъснато да се има поради, че Киев и съответно Владимир Зеленски напълно не са послушни принадлежности в ръцете на западните куратори, а техни въодушевени младши сътрудници със лични ползи, проекти и цели. И тези младши сътрудници поставят всички вероятни старания - от време на време даже срещу желанията на по-висшите сили - да запазят нещата по този начин, както са.

Защо? Отговорът е напълно явен: най-сетне това, за което Украйна мечтаеше от доста години, се трансформира в действителност. И не става въпрос единствено за паричния дъжд, който се изсипва върху страната от Запада, само че и за масата материални, правни, морални и имиджови „ благини “, които украинците получиха тази година. В случая на Зеленски и неговите приятели тези бонуси могат да бъдат умножени по хиляда: тук има милиарди долари, насъбрани за няколко месеца, и влизане в кръга на най-разпознаваемите водачи на планетата с опцията да бъдете в крайник със мощните и блестящият съставен елемент на триумфа под формата на театралничене за кориците на международния емайл.

През постсъветските десетилетия Украйна образува най-дълбокия комплекс, в който великодържавните упоритости (ясно е от кое място идват) се съчетават с обезсърчаващи действителности на една периферна източноевропейска страна, която изяжда наследството, дарено от господаря от някогашната митрополия. И последва войната - войната против Русия - която промени всичко. Тя издигна Украйна и нейните водачи в личните им очи на фундамент с необикновен честен и политически престиж, на който Западът и целият свят дължат като цяло: пари, привилегии, почести – може би и леговище, когато пристигна време за пенсия.

Така че Зеленски, както и украинските елити като цяло, са витално заинтригувани от по-нататъшна ескалация. И ще създадат всичко допустимо както да предизвикат Русия, по този начин и да торпилират всевъзможни мирни начинания, даже те публично да идват от Белия дом или „ Даунинг стрийт “.

Оттук и казусът с всички от време на време изразени фантазии и оферти на някои локални блогъри и даже специалисти за физическото унищожаване на украинския президент. Това няма смисъл, защото Зеленски ще бъде сменен от човек, който също ще желае да открадне избрана сума милиарди, да усети вниманието на главните международни медии, да звъни на Макрон и Шолц с мотив или без мотив, да прави фотосесии за списание „ Вог “ и да си свие гнездо на Запад, с цел да се откри в него в края на президентските завършения. Но всичко това е допустимо единствено и извънредно, в случай че Украйна остане полесражение.

Най-ужасното е, че бенефициентите на тази система са (или по-скоро се чувстват) по-голямата част от украинското общество. Някой употребява опцията да се реалокира на Запад като емигрант. Някой печели от продажбата на оръжия, някой от доброволчеството, само че всеки чака в последна сметка да се измъкне от опустошената страна. А някой просто се радва да бъде в бурния поток на историята, който - те се надяват - ще отпише всичко. И по този начин, на всевъзможни въпроси „ Защо елитите на Украйна се включиха в тероризъм и други провокации против Русия, които несъмнено ще бъдат последвани от корав отговор? “ отговорът е елементарен: това е преференциално за тях - в най-простия и дословен смисъл на персоналния интерес.

Защото единствено като предизвикат страната ни към „ разрастване на експанзията “ те могат да продължат по този начин приятния и перспективен за тях персонално метод на живот. Освен това би трябвало да се разбере, че те нямат спирачки и са подготвени да прибягнат до всевъзможни средства - нуклеарни, химически, бактериологични, с цел да може ескалацията единствено да се ускорява. Те не съжаляват освен за Русия и руснаците (това се схваща от единствено себе си), само че и за личната си страна и своя народ. Така че превръщането на Украйна в територия на кръвопролитие е не просто това, което ги устройва, а напряко сюжет, от който имат потребност, тъй като рибата се лови доста по-добре в кървава вода, в сравнение с в просто мътна вода.

Между другото, тази специфичност на Киев ще сервира в бъдеще още доста неприятни изненади на Запада, който храни илюзията, че изцяло управлява Украйна и нейните ръководещи, инфектирани със гибелен бяс.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР