Една от най-обсъжданите теми в публичното обществено пространство за 2022

...
Една от най-обсъжданите теми в публичното обществено пространство за 2022
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Започнат ли прокурори да се отчитат пред политически органи, значи прокуратурата се е превърнала в политическа маша

Една от най-обсъжданите тематики в общественото публично пространство за 2022 година беше правосъдната промяна. Тя стартира от дълго време – по времето на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" през 2001 година.

„ Тогава бе направена първата конституционна корекция, която засягаше правосъдната власт. Последваха още промени на конституцията, и то все в името на правосъдната промяна. Боя се, че тя стартира от дълго време, само че не е ясно дали в миналото ще приключи, тъй като пред нея се слагат неразбираеми цели ”. Това декларира в изявление за Novini.bg конституционалистът проф. Пламен Киров. По думите му от времето на Никола Филчев насам, основните прокурори не са долюбвани от разнообразни къргове.

„ Политическото говорене против обвиняването се изостри доста последните години. При това дебатът за правосъдните промени се персонифицира. Ако би трябвало да сме напълно точни, в сегашния парламент има политически сили, чиято стратегия съдържа единствено една точка: да бъде махнат от поста му основният прокурор и нищо повече от това. За тях правосъдната промяна се свежда до промени в прокуратурата, до промяната на Иван Гешев и да се основат механизми за отчетност, забележете, на прокурорите. Но когато прокурорите стартират да се регистрират пред политически органи в една страна, това значи, че прокуратурата се е трансформирала в политическа маша. И няма никакво значение каква е страната, каква е формата на нейното ръководство, устройството ѝ ”, безапелационен е преподавателят в СУ.

Той акцентира, че не схваща за каква отчетност приказват групата народни представители, „ които не са доста в Народно събрание, само че пък са доста шумни ”.

„ Знайно е, че са добре финансирани от непознати грантове, участват във всички медии и насищат общественото пространство с тяхното си говорене. Не знам дали всичко това ще има своя натурален край с избирането на Христо Иванов за основен прокурор, само че пък това може да постави точка на въпросните „ пунически войни ” и таргетирането на правосъдната промяна единствено в областта на прокуратурата.

Този развой си тече от дълго време, ту бързо, ту постепенно, с напън по улиците и площадите, само че не мога да предсказвам по какъв начин ще завърши това, тъй като както към този момент загатнах, самите основатели нямат ясни цели за измененията в правосъдната система ”, изясни проф. Киров.

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР