Една от най-новите и интересни книги на Университетско издателство „Св.

...
Една от най-новите и интересни книги на Университетско издателство „Св.
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев издаде Правовата държава в България

Една от най-новите и забавни книги на Университетско издателство „ Св. Климент Охридски “, излязла от щемпел през последните месеци е „ Правовата страна в България “.

Съставители са проф. доктор Даниел Вълчев – декан на Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ и доцент доктор Мартин Белов – заместник-декан на факултета.

Книгата изследва настоящи и значими проблеми в региона на конституционното правораздаване и правосъдната власт и е най-новото и фундаментално научно проучване по тази материя в българската правна просвета.

Авторите на книгата проф. доктор Даниел Вълчев, доцент доктор Мартин Белов, юрист доктор Петър Илиев, доцент доктор Симеон Гройсман, гл. ас. доктор Александър Цеков и докторант Мария Димитрова са учени и дългогодишни преподаватели по обща доктрина на страната и правото и конституционно право.

Проф. доктор Даниел Вълчев преглежда правното деяние на решенията на Конституционния съд по претенции за определяне на противоконституционност на законите, на другите актове на Народното събрание и на актовете на президента. Дебатът върху способите за отбрана правата на индивида пред Конституционния съд е проучен от доцент доктор Мартин Белов и Мария Димитрова. Адвокат доктор Петър Илиев проучва правилото за самостоятелност на правосъдната власт в подтекста на българската конституционноправна теория и юриспруденцията на Конституционния съд на Република България и е създател на цялостен раздел от книгата. Доц. доктор Симеон Гройсман слага фокус върху правното деяние на тълкуванията на Конституцията, давани от Конституционния съд, а гл. ас. доктор Александър Цеков преглежда Конституционния съд като положителен законодател посредством конформното пояснение.

Книгата е издадена с поддръжката на Фондация „ Конрад Аденауер “ - България и е част от план на тематика “Rule of Law and Its Safeguards – Principles, Judiciary, Constitutional Court” („ Правовата страна и нейните гаранции – правила, правосъдна власт, Конституционен съд “). Изследването е потребно и забавно, както за учени, преподаватели и студенти по право, по този начин и за юристи-практици и правозащитници.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР