Една от най-модните тенденции в храненето през последните години е

...
Една от най-модните тенденции в храненето през последните години е
Коментари Харесай

Безглутеновата диета е безполезна за повечето хора

Една от най-модните трендове в храненето през последните години е така наречен безглутенова диета. Тя е толкоз известна, че етикетът „ без глутен ” закупи славата на други сходни маркетингови похвати като „ Био ”, „ от естествени артикули ”, „ с натурално идентични аромати ” и така нататък

Глутенът е натурален растителен протеин, които се среща в множеството зърнени растения. Любопитно е, че неговото все по-популярно низвергване е наклонност макар трезвите гласове на доста диетолози и лекари. Те настояват, че за множеството хора избягването на глутена е чисто „ начин на живот ” избор, който не е обвързван със здравето. Единствените хора, които имат съществени здравословни аргументи да заобикалят глутена са тези, които имат характерна алергия към зърнени храни или страдат от рядкото заболяване целиакия, което визира към 1% от популацията. Целиакията е провокирана от имунна реакция против глутена и може да повреди тънките вътрешности. За всички останали спазването на безглутенова диета не обезпечава здравословни изгоди, декларира диетоложката Катерин Талмадж, представена от Scientific American.

Нещо повече, в случай че бъде прилагано необмислено и без внимание избягването на глутена може да бъде нездравословно, споделя известният експерт по храненето. Причината за това е, че доста от безглутеновите тестени артикули на пазара са лишени освен от глутен, само че и от фибри, както и от значими съставки като желязо, цинка, витамин B12, калций и други, изяснява Талмадж. Според друга известна диетоложка, Хедър Мангиери, избягването на глутена не носи и никакви „ вълшебен ” изгоди за намаляването на тежестта. Същият резултат може да бъде реализиран с елементарното заменяне на сладкишите с плодове и зеленчуци, добавя тя. 
 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР