Една от най-известните активистки за права в Саудитска Арабия е

...
Една от най-известните активистки за права в Саудитска Арабия е
Коментари Харесай

Саудитска активистка за правата на жените е осъдена на близо 6 години затвор

Една от най-известните активистки за права в Саудитска Арабия е наказана в понеделник на близо шест години затвор по неразбираем и необятно дефиниран закон, целящ битката с тероризма, оповестява АП.

Случаят на Луджайн Хатлул и нейното отнемане от независимост през последните две години и половина провокира рецензии от групи за отбрана на правата, членове на Конгреса на Съединени американски щати и депутати от Европейския съюз .

Хатлул бе измежду дребното саудитски дами, които намерено приканиха за правото да карат , преди да бъде предоставено през 2018 година и за премахването на законите за наставничество на мъже, които от дълго време задушават свободата на придвижване на дамите и опцията да пътуват в чужбина.

Свързаният с страната саудитски вестник Sabq заяви, че Хатлул е приета за отговорна от антитерористичния съд на кралството по обвинявания, в това число пропаганда за смяна, гонене на задгранична стратегия, потребление на интернет за увреждане на публичния ред и съдействие с физически и юридически лица за осъществени закононарушения според антитеррористичните закони. Тя има 30 дни да апелира присъдата.

Правозащитна група, наречена " Затворници на съвестта ", която се концентрира върху саудитските политически арестувани, съобщи, че Хатлул може да бъде освободен още в края на март 2021 година според от изтърпяното време. Тя е в пандиза от май 2018 година и 34 месеца от присъдата й би трябвало да бъдат приспаднати .

Съдията е наредил да излежи пет години и осем месеца затвор за нарушение на законите за битка с тероризма, съгласно Sabq.

Sabq оповестява, че съдията е споделила, че подсъдимата е признала, че е направила закононарушенията и че признанията й са направени непринудено и без насила . Съдията споделя, че присъдата е издадена в наличието на прокурор, подсъдимата, представител на държавната комисия по правата на индивида и няколко определени представители на локални медии.
 Годеницата на Джамал Кашоги прикани Байдън да разсекрети отчета на Централно разузнавателно управление на САЩ
Годеницата на Джамал Кашоги прикани Байдън да разсекрети отчета на Централно разузнавателно управление на САЩ

Годеницата на Кашоги счита, че това ще помогне за откриване на истината
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР