Една от най-големите трагедии на миналия век е потъването на

...
Една от най-големите трагедии на миналия век е потъването на
Коментари Харесай

13 мистерии около Титаник, които може никога да не бъдат разгадани

Една от най-големите нещастия на предишния век е потъването на кораба Титаник на 15 април 1912 година Има много теории, които оспорват съществуването на айсберг и изникват от ден на ден версии към една от най-големите морски нещастия.
Прочетете още
Представяме ви 13 мистерии свързани с Титаник и потъването му:
Какво е предиздвикало кораба да се счупи на две?
На 1 септември 1985 година океанографът Робърт Балард открива останките на 2,5 благи под повърхността на океана, дружно с изненадващата вест, че корабът се е счупил на две преди да потъне. Преди това всички смятаха, че корабът е потопен недокоснат след конфликт с айсберг, до момента в който се движи неразумно през ледени води покрай крайбрежията на Нюфаундленд. Откритието на Балард докара до нова доктрина: че разцепването на кораба на две елементи, което „ може да е било разликата сред живота и гибелта “, е резултат от неточности в дизайна и пестенето на качествени материали от страна на притежателите и/или строителите.
Защо капитанът е движил Титаник с превишена скорост?
В продължение на десетилетия хората имаха вяра, че капитан Смит  е движил бързо кораба през тежките като айсберги води на Северния Атлантик, тъй като е желал Титаник да прекоси Атлантическия океан по-бързо от кораба Олимпик. Но през 2004 година Геологическото общество на Америка разгласява академичната публикация на инженер Робърт Х. Есенхай с друга доктрина: в нея се твърди, че същинската причина, заради която капитанът на Титаник е ускорил, е да изгори въглищата допустимо най-бързо, с цел да управлява упоменатия въглищен огън нагоре.
Дали в действителност пожар е запечатал ориста на кораба?
Неотдавнашен документален филм предлага достоверни доказателства, че Титаник е бил развален от въглищен пожар, който бушувал три седмици преди корабът даже да отплава. Повредата може би е отслабила корпуса на кораба, като по този метод е ускорила потъването му, когато се сблъсква с айсберг.
Бил ли е в действителност Титаник?
Всички са съгласни, че първокласният транспортен съд е отплавал на 10 април 1912 година и е потопен пет дни по-късно, отнемайки живота на към 1500 от 2223-те на борда. Но това е съвсем мястото, където консенсусът свършва. Някои упорстват, че корабът, който е потопен, не е Титаник, а по-скоро съвсем идентичният „ Олимпик “. Както се споделя в историята, " Олимпик " е бил развален при случай предходната година, само че с цел да получат по-голяма застрахователна облага, общите притежатели на корабите показали " Олимпик " за " Титаник " и по-късно съзнателно го потопили. Въпреки че има доста пропуски в тази доктрина за Титаник, серийните номера, открити на части от кораба, които не са потънали, я поддържат.
Торпедо ли в действителност е потопило Титаник?
Повечето считат, че Титаник е потопен, откакто се е блъснал в айсберг на 14 април. Но не всички. Някои считат, че Титаник е бил торпилиран от немска подводница. Тази доктрина не наподобява чак толкоз пресилена, като се има поради, че три години по-късно през 1915 година немска подводница в действителност потопява пътническия транспортен съд Лузитания. Въпреки това е допустимо теоретиците за торпедата да бъркат Титаник с Лузитания. Възможно е също по този начин да бъркат Титаник с Олимпик, който е претърпял вреди след конфликт с боен транспортен съд през 1911 година Все отново наличието на няколко други кораба наоколо до потъването на Титаник оставя въпроса открит.
Имало ли е даже айсберг?
Ако приемем, че Титаник не се е сблъскал и не е бил торпилиран от различен транспортен съд, безвредно е да се има вяра, че се е блъснал в айсберг, нали? Не е наложително. Професионалният моряк капитан Л. М. Колинс твърди, че в случай че Титаник се е блъснал в айсберг, щял да потъне единствено за минути. Вместо това, Колинс и неговите почитатели имат вяра, че Титаник би трябвало да е блъснал в прикрит лед (многогодишни пластове лед, плаващ покрай повърхността на океана), който е навлязъл в Атлантическия океан от Северния ледовит океан. Колинс показва несъответствия в разказите на очевидци, които в действителност може да се дължат на разнообразни естествени оптични илюзии.
Защо екипажът няма бинокъл?
Със сигурност, в случай че екипажът имаше бинокъл, щеше да види заплахата в точния момент, с цел да промени курса. Но целият ресурс от бинокли на Титаник бил заключен в склад. И член на екипажа, който е трансфериран на различен транспортен съд,точно преди Титаник да отплава, държал ключа. Той по-късно твърди, че е " не запомнил " да съобщи ключа. Но дали е не запомнил в действителност? Или съзнателно го е държал в себе си? И в случай че е по този начин, било ли е това, с цел да продължи застрахователната машинация, упомената нагоре? Или е било нещо напълно друго?
Ако е имало предизвестие, за какво никой не го е приел съществено?
Дори и без бинокъл Титаник можеше да има време да промени курса си преди конфликта, в случай че някой беше предизвестил екипажа. Но ето нещо забавно: някой в действителност е предизвестил екипажа. Един час преди конфликта транспортен съд, който се е намирал наоколо, S.S. Californian, оповестява по радиото, че е бил спрян от „ гъст полеви лед “. Въпреки това, радиооператорът на Титаник, Джак Филипс, в никакъв случай не е предал предизвестието на капитан Смит. Някои споделят, че известието е било съзнателно предадено като „ неспешно “, само че в никакъв случай няма да разберем сигурно, защото Филипс е потопен с кораба.
Дали корабът S.S. Californian има нещо общо?
Този круизен транспортен съд бил на по-малко от 20 километра от мястото, където потъва Титаник. Той изпратил предизвестие до Титаник за рисковите ледени условия, което може да е било предадено като неспешен въпрос. Съобщава се, че по-късно калифорнийският екипаж е пренебрегнал сигналите за злополучие на Титаник, макар че настояват, че не са знаели за тези сигнали, защото техният радиооператор е напуснал работа.
" Третият " транспортен съд
Корабът S.S. Californian може да не е единственият, който подценява сигналите за помощ на Титаник. Норвежкият транспортен съд, Samson, също може би е е бил наоколо. Всъщност някои считат, че „ Самсон “ е бил по-близо до „ Титаник “, в сравнение с S.S. Californian, само че е пренебрегнал сигналите за помощ, с цел да избегне правосъдно гонене за противозаконен лов на тюлени. Това е известна доктрина, само че дали в действителност е вярна, остава мистерия.
Дали Дж. П. Морган е възнамерявал всичко?
Някои, които имат вяра, че Титаник е заел мястото на потърпевшия Олимпик, упрекват финансиста Дж. П. Морган, който бил един от притежателите на компанията, която имала и двата кораба. Морган бил един от най-богатите хора на планетата по това време и имал забележителна власт. Освен това той не се е появил въобще на единственото пътешестване на Титаник. Защо Морган — и цялото му семейство — не са били на кораба? Знаел ли е какво ще се случи? Планирал ли го е?
Било ли е скрит план за ликвидиране?
Някои считат, че потъването няма нищо общо със застрахователни пари, а по-скоро, че Джей Пи Морган е проектирал потъването, с цел да убие своите противници, Джейкъб Астор, Изидор Щраус и Бенджамин Гугенхайм, всички от които умират на борда. Но по какъв начин Морган е възнамерявал да го направи? Какво друго е трябвало да стори той, с цел да подсигурява триумфа на проекта си? Ето още една доктрина...
Защо е нямало задоволително избавителни лодки?
„ Без значение какво е предизвикало потъването на Титаник, такава голяма загуба на животи евентуално би могла да бъде избегната, в случай че корабът имаше задоволително избавителни лодки за своите пасажери и екипаж “, отбелязва History.com. Тогава за какво супер-луксозният лайнер имал единствено 20 избавителни лодки, законовият най-малко? Защо притежателите на кораба решили да подценен рекомендациите да носят 50 % повече избавителни лодки? Ако потъването беше „ просто “ застрахователна машинация, по какъв начин може да се изясни опустошителната липса на избавителни лодки? Това наподобява, че повече съответствува със скрит план за ликвидиране.
  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР