Една от най-големите пустини в света е дом на езерото

...
Една от най-големите пустини в света е дом на езерото
Коментари Харесай

Езерото с форма на полумесец - жадувана прохлада в пустинята Гоби

Една от най-големите пустини в света е дом на езерото Yueyaquan, известно още като Half Moon. Наименованието му идва от формата на лагуната, която се е образувала още по време на династията Цин (т.е. в интервала XVII - XX в.).

За да ви срещнем с оазиса, се насочваме към пустинята Гоби, ситуирана в Северен Китай и Южна Монголия и заобиколена от Алтайските планини и монголските степи, Тибетското плато и Севернокитайската низина. Той е бил жадувана спирка за керваните, които са минавали по античния търговски маршрут Пътя на коприната.
View this post on Instagram
A post shared by snapshot (@snapshot_____story)

Поради своите големи размери, Гоби се отличава с разнообразни географски и екологични райони. Всеки един от тях има характерни климатични условия, написа labrujulaverde.com.
View this post on Instagram
A post shared by Mable Sun (@mableee.sy)

Yueyaquan се намира на към 6 км южно от град Дунхуанг. Не е изчезнало през годините заради две аргументи - надморската височина и разположението си. Оазисът се е образувал на място, което го пази от пясъка на близките дюни. Когато мерят езерото през 60-те години на XX в., учените откриват, че то е надълбоко сред 4 и 7,5 метра. Възможно е през древността да е било по-дълбоко и обстойно.
View this post on Instagram
A post shared by Panorama Magazine (@panorama.magz)

През 90-те години равнището на езерото съществено спада. Достига едвам един метър. Това предизвика начало на възстановителни действия. Оттогава насетне лагуната пораства лека-полека. В момента тя е с дължина 218 метра и е необятна 54 метра и се е трансформирала в известна дестинация, до която има постоянни курсове с камили, рейсове и джипове. Разбира се, може да стигнете до Yueyaquan и пешком.
View this post on Instagram
A post shared by Liz (@liz_platt)

В оазиса има обичайната пагода и доста магазини, от които може да купите скъпи сувенири.
View this post on Instagram
A post shared by MyBestPlace (@mybestplace)

Днес напъните на китайското държавно управление са постигнали и друго. То сътвори зелена стена, която да спре пясъците и в този момент езерото Yueyaquan се намира директно до гориста околност.
View this post on Instagram
A post shared by Spots Of The World (@spots.of.the.world)

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР