Една от най-големите отрицателни страни на употребата на антибиотици е

...
Една от най-големите отрицателни страни на употребата на антибиотици е
Коментари Харесай

Учени откриха антибиотик, който щади добрите бактерии

Една от най-големите негативни страни на използването на антибиотици е методът, по който те безсистемно убиват както " положителните ", по този начин и " неприятните " бактерии.

Еднократният курс на лекуване с това животоспасяващо лекарство може освен да унищожи болестотворните нашественици в човешкото тяло, само че и да окаже " голямо " влияние върху червата и обитаващата ги сбирка от микроби.

Това влияние от време на време може да докара до свръхрастеж на избрани бактерии или гъбички. Например при дамите има до 30 % възможност да развият зараза с дрожди след лекуване с антибиотици.

Учени от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн работят върху решение. Те са разкрили нов антибиотик, наименуван лоламицин, който може да се оправи с грам-отрицателните патогени, като оставя на мира други микроби, заяви Science Alert.

Все още следва дълъг път, преди лекарството да бъде тествано върху хора, само че откривателите се надяват, че то може да послужи като модел за бъдещо създаване на антибиотици.

Грам-отрицателните бактерии са постоянно срещани причинители на инфекции в червата, белите дробове, пикочния мехур и кръвта и са известни с това, че мъчно се убиват. Тяхната устойчивост към актуалните антибиотици е една от най-неотложните закани, пред които е изправено човешкото здраве в международен мащаб през днешния ден.

Широкоспектърните антибиотици могат да убиват както грам-отрицателните, по този начин и грам-положителните бактерии. Но учените настояват, че има остра потребност от намиране на лекарство, което да е ориентирано съответно към грам-отрицателните бактерии, защото е по-вероятно те да са резистентни към сегашните ни антибиотици. Това дава късмет на повече микроби, които са потребни за човешкото здраве, да бъдат пощадени.

Лекарство като лоламицин може да бъде тъкмо това. В лабораторни блюда, когато лоламицинът е изправен против 130 резистентни на медикаменти варианти на постоянно срещани грам-отрицателни бактерии, като E. coli, K. pneumoniae и E. cloacae, лекарството убива всеки един от тях, успявайки там, където доста други антибиотици не съумяват.

При живи гризачи лоламицинът също по този начин сполучливо лекува остра пневмония и кръвни инфекции, като щади чревния микробиом.

Всъщност учените откриват, че лекарството " няма резултат върху грам-положителните бактерии или непатогенните грам-отрицателни коменсални бактерии ", които живеят в мишките.

Това е вълнуващо изобретение, като се има поради, че даже къс курс на лекуване с антибиотици може да докара до бързо понижаване на разнообразието на типовете микроби, живеещи в човешките вътрешности, и това може да продължи месеци, преди да се възстановява.

Последиците за здравето от тези промени не са добре проучени, само че наподобява, че те оставят пациента отворен за вторични инфекции след използването на избрани антибиотици.

Лоламицинът е друг. За разлика от амоксицилина (широкоспектърен антибиотик) или клиндамицина (антибиотик, който е единствено грам-положителен), това ново лекарство " не провокира никакви основни промени " в чревния микробиом на мишки в продължение на към месец след лекуването.

През това време мишките, които са били лекувани с лоламицин, са били изложени на бактериална зараза, която постоянно се развива в дебелото черво след приложимост на антибиотици: Clostridioides difficile.

Мишките, лекувани с лоламицин, не развиват инфекции, породени от C. difficile, в съвсем същата степен като тези, лекувани с клиндамицин или амоксицилин.

Като се има поради, че единствено в Съединени американски щати всяка година се следят към 500 000 инфекции с C. difficile, 30 000 от които са с съдбовен край, създаването на антибиотик, щадящ микроорганизмите, може да бъде животоспасяващо.

Сега учените работят за рационализиране на работата си, с цел да подсигуряват, че патогените няма да станат резистентни към лоламицин с течение на времето.

" Чревният микробиом е от главно значение за поддържане на здравето на гостоприемника и неговото нарушение може да докара до доста нездравословни последствия, в това число зараза с C. difficile и други ", заключават създателите.

" Следователно характерните за патогена антибиотици като лоламицин ще бъдат от решаващо значение за свеждане до най-малко на съпътстващите увреждания на чревния микробиом; този щадящ микробиома резултат би направил такива антибиотици по-добри за пациентите спрямо антибиотиците в актуалната клинична процедура. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР