Една от най-големите, неразказани истории на нашето време, е бързото

...
Една от най-големите, неразказани истории на нашето време, е бързото
Коментари Харесай

Бърни Сандърс: Трябва да сложим край на глобалната олигархия

Една от най-големите, неразказани истории на нашето време, е бързото придвижване към световната олигархия, в която единствено шепа милиардери имат и управляват забележителна част от международната стопанска система.

Тук в Съединените щати 1% от стоящата най-отгоре една десета има съвсем толкоз благосъстояние, колкото и останалите 90%. Невероятно, съгласно скорошен отчет на Института за политически проучвания, трима от най-богатите хора в Америка - Бил Гейтс, Джеф Безос и Уорън Бъфет - в този момент имат повече благосъстояние от минимум 160 милиона души в нашата страна.

Но това явно не е единствено американски въпрос. Това е световен проблем. Докато милиони хора по света живеят в беднотия, без чиста питейна вода, съответно опазване на здравето, почтени жилища или обучение за своите деца, шестимата най-богати хора в света, класирани от списание „ Форбс “, имат повече благосъстояние, съгласно „ Оксфам “, в сравнение с долната половина на популацията на света - 3,6 милиарда души.
Това голямо ниво на неравноправие в благосъстоянието и приходите и политическата мощ, обвързвана с това благосъстояние, е проблем, който не може да бъде подценяван. Трябва да се борим.

Благодарение на така наречен „ Досиета от парадайса “ (Paradise Papers), съдържащи милиони документи, оценени от Международния консорциум за проверяващи публицисти (ICIJ) и сътрудничещите си с него издания, към този момент имаме по-добро схващане за това по какъв начин най-големите корпорации и най-богатите хора в света заобикалят да заплащат своите налози и скриват собствеността върху активите. Излишно е да споделям, че всичките тези милиардери са мощни поддръжници на нашите военни, нашите ветерани, нашата инфраструктура, нашите учебни заведения и други държавни служби. Те просто биха предпочели да плащате за тези действия, а не те.

Според проверяващия отчет на ICIJ американците, изброени като притежатели на офшорни сметки в " Paradise Papers ", са лист „ Кой кой е “ от милиардери, някои от които са същите длъжностни лица, които са поели старания за поощряване на републиканския данъчен проект, който би обезпечил даже повече благоприятни условия за отбягване на налозите от доста богатите.

Още преди тези откровения, ние знаехме, че данъкът, избягван от богатите и огромни корпорации, освен в Съединени американски щати, само че и в международен мащаб, се реализира в огромни мащаби. През 2012 година Tax Justice Network, английска застъпническа група, пресметна, че минимум 21 трилиона $ са били скрити в офшорните данъчни убежища по света. С други думи, до момента в който държавните управления одобряват бюджети за строги икономии, които намаляват стандарта на живот на трудещите се, супербогатите заобикалят да заплащат налозите си.

Според икономиста от Бъркли Габриел Зукман, физически лица в Съединени американски щати заобикалят заплащането на 36 милиарда $ посредством офшорни данъчни схеми, а американските корпорации заобикалят повече от 130 милиарда $ посредством тези схеми. Положението стана толкоз неуместно, че една пететажна офис постройка на Каймановите острови в този момент е " домът " на близо 20 000 корпорации - и това е единствено едно от многото данъчни убежища, настоящи по целия свят.

Същността на олигархията е, че милиардерът в никакъв случай не е удовлетворен от това, което има. Те желаят повече, от ден на ден и повече - без значение от въздействието на напъните им върху трудещите се, възрастните, децата, болните и бедните. Алчността е тяхната вяра. Докато олигарсите заобикалят налозите си, Тръмп и неговите сътрудници републиканци - видимо за да спасят държавни средства - се пробват да изхвърлят десетки милиони американци отвън здравната им застраховка и да създадат големи съкращения в образованието, помощта с храни и жилищата на налични цени.

Като претендент за президент, Тръмп даде обещание, че ще застане лице в лице с работническата класа на тази страна. Излишно е да споделям, че това е неистина. Почти половината от изгодите в данъчния проект на Тръмп / Републиканската партия ще доближат до стоящите най-отгоре 1%, считат от Центъра за бюджет и цели на политиката. Освен това те желаят да понижат корпоративния налог от 35% на 20%, макар че през 2012 година една от всеки пет огромни, печеливши корпорации в Съединени американски щати, не заплаща никакви федерални налози върху приходите, а сред 2008 и 2015 година данъчната ставка на 18 корпорации е по-ниска от 0%.

Републиканците също по този начин желаят да улеснят фирмите да подслоняват облагите си в чужбина и да заплащат нулеви налози. " Териториалната данъчна система ", която оферират, което значи, че фирмите ще се таксуват единствено с приходи, осъществени в рамките на нашата страна, ще освободят офшорните облаги на американските корпорации от американските налози и ще разрешат еднократен 12% налог върху техните офшорни облаги, когато бъдат върнати в Съединените щати.

Междувременно, до момента в който богатите и огромните корпорации получават големи данъчни облекчения, съвсем половината от фамилиите от междинната класа в действителност ще видят налозите си да се усилят до края на десетилетието, като се отстранен приспаданията за медицински разноски, лихвите за студентски заеми, щатските и локалния налози върху приходите и продажбите и разноските за здравно обезпечаване на независимо заетите лица.

Досиета от парадайса (Paradise Papers) вършат по-ясно от всеки път, че в Съединените щати и по света се нуждаем от данъчна система, която да е обективна, прогресивна и транспарантна.
Сега е моментът, в Съединените щати и в интернационален мащаб, хората да се събират, с цел да покажат разочарованието си от алчността на олигарсите. Можем и би трябвало да създадем световна стопанска система, която да работи за всички, а освен за шепа милиардери. /БГНЕС
---------
Бърни Сандърс, някогашен претендент за президент на Съединени американски щати, с втори следващ мандат в Сената. Анализът е оповестен в CNN.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР