Една от най-големите мишени на Израел е наричан недосегаем“. Може

...
Една от най-големите мишени на Израел е наричан недосегаем“. Може
Коментари Харесай

Една от най-големите мишени на Израел е човекът, наречен „недосегаем“

Една от най-големите цели на Израел е именуван „ недостижим “. Може би поради благосъстоянието му, а може би поради контрола, който има и въздействието, което има. Кой е той и за какво личността му е толкоз значима?
Повече от година след началото на войната на Израел против „ Хамас “ Израел е ликвидирал доста от най-високопоставените командири на палестинската бойна формация, само че е ясно, че боевете към момента не са завършили.

Един от оживелите водачи на „ Хамас “, който в този момент е в центъра на вниманието, е Халед Мешал, някогашният началник на политическото крило на „ Хамас “, който се задържа на този пост повече от две десетилетия от 1996 година

В края на предходната седмица Израел заяви, че е умъртвил една от най-търсените цели – Яхия Синуар в Газа. „ Елиминиран: Яхия Синуар “, оповестиха Израелските сили за защита (IDF) в малко изказване. Смъртта му беше доказана от видни израелски политици.

„ Днес злото понесе тежък удар, само че задачата пред нас към момента не е изпълнена “, съобщи израелският министър-председател Бенямин Нетаняху във видеообръщение. „ Връщането на нашите заложници е опция да реализираме всички наши цели и доближава края на войната “.

Говорителят на ЦАХАЛ, контраадмирал Даниел Хагари, дефинира Синуар като „ виновен “ за нападенията на Хамас от 7 октомври, при които преди повече от година починаха към 1200 души. Други 251 души от всички възрасти бяха взети като заложници в Газа, а повече от 100 остават в линията. Според израелските управляващи към една трета от тези заложници се считат за мъртви.

„ Яхия Синуар беше този, който реши да води война с Израел “, сподели Хагари.

Повече от година войната сред Хамас и Израел в Газа опустоши гъсто обитаемата територия. Според здравните управляващи в линията, ръководени от Хамас, повече от 42 600 палестинци са били убити в боевете. В тези числа не се прави разлика сред цивилни и бойци. Но в следвоенния свят избуяват въпроси за това кой ще управлява и кого Израел е оставил за прицел измежду висшите ешелони на бойната формация.

Израел нанесе действителни вреди на групировката, както и на основаната в Ливан и подкрепяна от Иран „ Хизбула “, с която тя се бори и от северната част на Израел.

Израелските военни убиха генералния секретар на „ Хизбула “ Хасан Насрала в южните покрайнини на Бейрут в края на септември. И „ Хамас “, и „ Хизбула “ са категоризирани като терористични организации от Израел, Съединени американски щати и голям брой западни държавни управления. Политическото бюро на „ Хамас “, съюзено с „ Хизбула “, даде обещание да продължи да се бори. В петък то съобщи, че „ Хамас всякога става по-силен и по-популярен “, а убитите му водачи „ се трансфораха в икона за бъдещите генерации, с цел да продължат пътя към свободна Палестина “.

Базираният в Катар Мешал в този момент е „ най-видният водач на Хамас на арената “, съобщи пред Newsweek израелският боен историк Ги Авиад.

Той има богат опит по високите етажи на организацията и от тези водачи, които към момента са надалеч от линията Газа, Мешал ще попада покрай върха на листата с цели на Израел, сподели Авиад.

SafeNews напомня: „ Хамас “ има нов водач, милиардерът Халед Мешал.

Халед Машал е милиардер, със положение от 5 милиарда $, живеещ разточително в Катар. Мешал управлява всички връзки с значими заинтригувани страни, участващи в договарянията за освобождение на израелските заложници и пандизчии терористи.

Мешал беше сменен от Исмаил Хания на този пост през 2017 година Хания беше погубен от Израел в иранската столица в края на юли 2024 година Сегашното мислене демонстрира, че Мешал може да се върне на остарялата си позиция най-малко краткотрайно, допуска Майкъл Милщайн, специалист по палестински проучвания в университета в Тел Авив и пенсиониран началник на отдела по палестинските въпроси в органа на военното разузнаване на Израелските сили за защита. „ Важните решения “ евентуално ще се вземат от Мешал и Халил ал-Хайя, заместник-ръководител на политическото бюро в Газа, сподели Милщайн пред Newsweek.

Снимка: Х

Със сигурност има възможност Мешал да се върне към остарялата си роля, съгласи се Авиад, а ал-Хайя да поеме политическото управление в Ивицата Газа.

Вътре в палестинската група, сподели Милщайн, има очаквания, че Мешал и ал-Хайя ще имат по-добри връзки от влошената замяна на отзиви сред Мешал и Синуар.

Други са по-скептични във връзка с бъдещето на Мешал.

„ Той има толкоз доста аргументи да остане в Катар, да не бъде водач и да не бъде цел “, споделя Бени Сабти, откривател от Института за проучвания на националната сигурност, израелски мозъчен концерн.

Израел към този момент е отправял отрова към Мешал при несполучлив опит за ликвидиране в Аман през 1997 година, като вбесява тогавашния йордански крал Хюсеин, преди да съобщи противоотровата. За водача на Хамас, който е прекарал доста малко време в Газа или на Западния бряг, откогато е напуснал последния като дете, може да е безсмислено да се върне в борбата и да провокира повече израелско внимание, споделя Сабти пред Newsweek.

Може би най-интересно ще бъде по какъв начин ще се развият връзките на Мешал с Иран през идващите месеци.

Мешал беше „ личност нон грата в Иран “, който избягваше да посещава страната, сподели Авиад, и имаше това, което Милщайн дефинира като доста неприятни връзки с Техеран. Няма подозрение, че гибелта на Хания и Синуар е навредила на въздействието на Техеран върху Хамас, твърди Милщайн. Според него в този момент Иран може да се стреми да укрепи връзките си с ал-Хайя като заместител на Синвар, вместо да се пробва да усъвършенства връзката си с Мешал.

Израел евентуално ще гледа към останалите висши чиновници в Газа, в това число брата на Яхия Синуар, Мохамед.

Анализаторите считат, че той ще поеме военното крило на „ Хамас “ и ще има основна роля в напъните за възобновяване на организацията, дружно с Изз ал Дин ал Хадад, началник на военната бригада на „ Хамас “ в град Газа. Базираният в Съединени американски щати мозъчен концерн, Институтът за проучване на войната (ИИВ), разказва Хадад като „ най-високопоставения оживял боен пълководец на „ Хамас “ в северната част на линията “ и сражавал се във всяка огромна война против Израел.

„ Тези двама са видните военни водачи на военното крило на „ Хамас “ в самата линия “, сподели Авиад.

 

<Източник – Newsweek/Превод:SafeNews

Още вести четете в: Свят, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР