Една от най-големите и най-ярките звезди в нощното небе ще

...
Една от най-големите и най-ярките звезди в нощното небе ще
Коментари Харесай

Рядко небесно събитие: Масивен астероид „Леона“ ще засенчи червения свръхгигант „Бетелгейзе“ в спектакъл на нощното небе

Една от най-големите и най-ярките звезди в нощното небе ще изчезне за миг, когато метеорит премине пред него, с цел да създаде само по рода си затъмнение.

Рядкото и мимолетно представление, късно от понеделник до рано във вторник, би трябвало да бъде очевидно от милиони хора по тясна пътека разпростряла се от Таджикистан и Армения в Централна Азия, през Турция, Гърция, Италия и Испания, до Маями и Флорида Кийс и най-после до елементи от Мексико.

Звездата е Бетелгейзе, червен свръхгигант в съзвездието Орион. Астероидът е Леона, постепенно въртяща се продълговата галактическа канара в основния астероиден пояс сред Марс и Юпитер.

Астрономите се надяват да научат повече за Бетелгейзе и Леона посредством затъмнението, което се чака да продължи не повече от 15 секунди. Наблюдавайки затъмнение на доста по-тъмна звезда от Леона през септември, управителен от Испания екип неотдавна пресметна, че метеоритът е към 34 благи необятен и 50 благи дълъг.

Това изобра...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР