Една от най-големите християнски реликви в света е известна като

...
Една от най-големите християнски реликви в света е известна като
Коментари Харесай

Ризата на Богородица в Бачковския манастир твори чудеса 

Една от най-големите християнски реликви в света е известна като ризата на Богородица. Частица от нея се пази в Бачковския манастир и е вградена в смален формат и сложена в рамка, с цел да бъде непокътната. Дълго време реликвата е била съхранявана във Влахернската черква, намираща се през днешния ден в Истанбул (известен в предишното като Константинопол и Цариград).

В този храм става едно от огромните чудеса в християнския свят – самата Божия майка се явява през 910 година Преди това се има вяра, че чудодейната дреха е избавила жителите на Константинопол на няколко пъти. С тази светиня се свързва и въздигането на Киевска Рус и покръстването, което се случва след поход към Константинопол. Оттам русите взели парченце от дрехата на Богородица. Вярва се, че точно тя е опазила Москва от нападенията на татарите от Златната орда.

В момента най-голямата част от реликвата се съхранява в Грузия, където се случват голям брой чудеса. През 2016 година парченце от ризата на Богородица дойде оттова в Бачковския манастир. Скъпият подарък е донесен от Тбилиси през август 2016 година за честванията на 1100-годишнината от успението на свети Йоан Рилски от свещеник Герасим Шарашенидзе, който дава отговор за външните работи на Грузинската православна черква. Именно в неговата епархия се пази цялата одежда на Божията майка. Денят, в който ѝ се отдава респект, е 2 юли. Смята се, че реликвата е чудотворна и молитвите, отправени пред нея, се сбъдват. /Ретро бг /

Р. Петров

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР