Една от най-големите болници в страната - "Пирогов", се оказа

...
Една от най-големите болници в страната - "Пирогов", се оказа
Коментари Харесай

Пирогов също е жертва на фалиралата Олимпик


Една от най-големите лечебни заведения в страната - "Пирогов ", се оказа жертва на банкрутиралата "Олимпик ", предава „ Канал 3 “. Здравното заведение е избрало с социална поръчка кипърския осигурител и е сключило контракт за застраховката "Професионална отговорност " за близо 69 хиляди лева в края на м.г. със период 12 месеца.

Договорът планува сумата да се изплати на четири вноски, тъй че на процедура "Пирогов " няма да понесе огромни загуби от банкрута на застрахователя, защото би трябвало досега да е внесъл третата вноска, а четвърта няма да има. Кипърският регулатор разгласи за невалидни от 18 август всички застраховки, направени от "Олимпик ".

Още няколко наши лечебни заведения са клиенти на българския клон на "Олимпик ". Те са застраховали и постройките, и медицинския личен състав. Сред тях са многопрофилната болница в Кърджали и "Св. Мина " в Пловдив, както и още три ДКЦ-та и онкологичният център в Пловдив. "Сумите, с които "изгарят " лечебните заведения в Пловдив, не са огромни - от 1000 до 2000 лева ", разгласи пред БНР зам.-кметът на града Розалин Петков.

От централния офис на "Олимпик " в София не дават информация каква част от портфейла им у нас се образува от различен тип застраховки с изключение на "Гражданска отговорност ". "Имаме застраховки на товари, на домашно имущество, индустриални обекти, финансова непоклатимост, професионална отговорност на проектанти в строителството и други ", изяснява пред в. "Сега " пловдивският представител на "Олимпик " Пепа Деведжиева, която е и зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив от Реформаторския блок.

"Изгорелите " по тези застраховки компании и жители могат да си търсят парите за неизползвания интервал на полицата по същия метод като тези с "Гражданска отговорност ". Те би трябвало да попълнят заявление с банкова сметка и да го предадат в клона на застрахователя или на брокера, посредством който са сключили контракта. Заявлението ще бъде предадено на ликвидатора на кипърската компания, който ще включи българските клиенти на "Олимпик " в листата на кредиторите.

Едва ли застрахователната компания има активи, които да покрият напълно вземанията на хора и компании, които са й се доверили. По-скоро ще има отчасти възмездяване. След 10 май - датата, когато кипърският регулатор лиши лиценза на "Олимпик ", а нашата Комисия за финансов контрол забрани на българския клон да подписва нови контракти, "Олимпик " имаше право само да обслужва към този момент настоящите контракти. Но през последните дни обществените мрежи са залети от недоволства на водачи, които настояват, че са били излъгани от брокери да сключат "Гражданска отговорност " след тази дата. От КФН обаче отхвърлиха това да е допустимо.

"Съгласно данните в осведомителната система на Гаранционния фонд няма подписани нови застраховки след 10 май, защото не са генерирани номера. Ако фактически някой е сключвал застраховки, това е машинация, тъй като те не са били въведени в е-регистъра и нямат годни номера ", обясниха от КФН. Комисията приканва, в случай че има такива случаи, да бъдат подадени сигнали. От Българската асоциация на застрахователните брокери през вчерашния ден също отхвърлиха да има подведени жители след 10 май.

От българския клон на "Олимпик " показват, че е допустимо в интервала от 10 май до 10 август техни клиенти да са превеждали вноски по подписани по-рано застраховки, само че това не значи, че са сключвани нови контракти. "Ако дойдат клиенти с полици на разсрочени вноски в нашите офиси, ние ги предупреждавахме, че е добре идващите вноски да се създадат в други компании. Когато застраховките на "Олимпик " изтичаха, ние предлагахме застраховки в други сдружения ", твърди Ивета Кунева, ръководител на Асоциацията на брокерите.

На фона на целия този ужас специалисти в сектора разясниха през вчерашния ден, че за проблемите с "Олимпик " се знае доста от дълго време, само че българският регулатор е останал въздържан. "Не е правилно, че Комисията за финансов контрол не може да реализира контрол върху този клон. Българският регулатор няма право да лишава лиценз на кипърската компания, само че във връзка с пазарното държание на тази компания на българския пазар е трябвало да вземе ограничения и да отбрани ползите на застрахованите лица. Зам.-председателите са еднолични органи и вземат решение оперативно какво би трябвало да се случи в съответния отрасъл - в тази ситуация Ралица Агайн ", съобщи пред БНР Борислав Богоев, някогашен заместител - ръководител на КФН.

"Регулаторът върви след събитията. Трябваше да излезе и ясно да каже: Внимавайте с тази компания! ", счита той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР