Една от най-големите български общности зад граница е в Испания.

...
Една от най-големите български общности зад граница е в Испания.
Коментари Харесай

Радев: Испания има изключително високо мнение за българската общност там

Една от най-големите български общности зад граница е в Испания. Изградените над 50 български асоциации, както и 52 български неделни учебни заведения в страната са доказателство за неразривната връзка на българската общественост с родината. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на българската общественост в Испания в границите на формалната му визата на в страната. В диалога участваха българи от разнообразни краища на Испания, оповестиха от президентството. По публични данни от предходната година в страната живеят над 201 хиляди българи.

" Причината за моето посещаване и срещите ми с крал Фелипе VI, премиера Педро Санчес и ръководителя на Конгреса на депутатите Меричел Батет сте вие ", акцентира Радев. По думите му държавното управление има " извънредно високо мнение " за българската общественост, която е доста добре интегрирана.

" Знам, че ориста на емигранта не е лека ", уточни Румен Радев. Той добави, че българската общественост в Испания има цялостната поддръжка на страната ни. Президентът съобщи, че Испания е страната с най-вече български неделни учебни заведения. Той регистрира нуждата от назначението в българското посолство на консултант по образованието, което е предпочитана сфера за доста от събародниците ни, пристигнали в Испания.

Радев благодари на българската общественост за напъните за съхраняването на националната ни просвета и еднаквост.

На срещата бяха повдигнати редица въпроси, в това число за основаването на български културен институт в Мадрид, който да носи името на Иван Вазов. Президентът изрече поддръжката си за самодейността и добави, че този институт би могъл да извършва и редица други функционалности, в това число да оказва помощ административно на представители на българската общественост в Испания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР