Една от най-добрите напитки в човешката диета е какаото. То

...
Една от най-добрите напитки в човешката диета е какаото. То
Коментари Харесай

Вълшебна напитка сваля кръвното, пази от рак и диабет

Една от най-хубавите питиета в човешката диета е какаото. То оказва помощ за намаление на кръвното налягане, потребно е за хората с диабет и може да защищити от развиване на рак, споделят учените.

Консумацията на какао е обвързвана с няколко значими изгоди за здравето, оповестява Food News, базирайки се на данни, оповестени от Antioxidants и Redox Signaling.

Намаляване на високото кръвно
Способността на напитката да намалява кръвното налягане се дължи на антиоксидантните субстанции флавоноли, които покачват равнището на азотен оксид в кръвта. Азотният оксид кара кръвоносните съдове да се отпускат и уголемяват, като по този метод оказва помощ за намаление на високото кръвно налягане.

В допълнение към флавонолите, какаото съдържа и други антиоксиданти, катехини и антоцианини, които спомагат за поддържането на здрава сърдечно-съдова функционалност.

Поради горните свойства напитката е потребна освен за дейната работа на сърцето. Тя усъвършенства и когнитивната функционалност, подкрепя производството на неврони и мозъчната функционалност, която се подхранва добре с кръв посредством добре завършени кръвоносни съдове.

Защита от рак
Според списанието на Американското общество за хипертония хората, които понякога пият какао, развиват по-малко типове рак, в сравнение с тези, които не го вършат.

Учените изясняват тази характерност с действието на антиоксидантите на напитката - епикатехин и кверцетин.

Проучванията с епруветки демонстрират, че те са способни да инхибират растежа на злокачествени кафези, да предизвикват апоптоза (смърт) на раковите кафези и да предотвратят тяхното разпространяване в тялото.

На собствен ред тестванията върху животни, употребяващи екстракти от какао, потвърдиха способността му да понижава растежа на рака на гърдата и панкреаса, простатата, черния дроб и дебелото черво.

Помощ при диабет
Учените означават изгодите от какаото за хора с диабет вид 2.

Присъстващите в напитката флавоноли усъвършенстват инсулиновата сензитивност в периферните тъкани и оказват помощ за попречване на обвързваните със болестта оксидативни и възпалителни увреждания.

Изследователите също по този начин имат вяра, че потреблението на какаови флавоноли може освен да усъвършенства някои аспекти от работата на организма при диабетици, само че и да обезпечи на здравите хора отбрана против развиването на диабет вид 2.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР