Една от най-добрите български хандбалистки Елизабет Оморегие е сред шестте

...
Една от най-добрите български хандбалистки Елизабет Оморегие е сред шестте
Коментари Харесай

Заплатата на Елизабет Оморегие в румънският гранд ЦСМ Букурещ

Една от най-хубавите български хандбалистки Елизабет Оморегие е измежду шестте най-добре заплатените състезателки в сегашния си клуб ЦСМ Букурещ (Румъния). Бившата голмайсторка на плевенския Т&С Шугър се разписва против 7 500 евро месечна заплата, осведоми handballfast.com, цитирайки gsp.ro.

ЦСМ Букурещ е измежду най-хубавите тимове освен в румънското състезание, само че и в Европа. Най-скъпо платената съотборничка на Оморегие е капитанът на румънския националния тим Кристина Нягу. Нетният й приход е 17 500 евро на месец. На втора позиция е Нура Мерк – 14 200 €. На трето място е Андреа Лекич – 11 300 €.

Повече от Лиза получават също Драгана Чвилич – 11 700 € и Йелена Грубишич – 8 700 €. Най-ниско платената хандбалистка в букурещкия отбор е 20-годишната Бианка Марин, чиято месечната заплата е 770 евро. Треньорът на ЦСМ Букурещ – Томас Руеде е най-високо платеният измежду сътрудниците си в Румънската лига. Заплатата на шведа е 10 000 евро на месец.

Евентуални съпоставения сред заплащането в българския и румънския хандбал биха изглеждали меко казано нелепи. Професионални състезатели у нас няма като се изключи няколко хандбалистки от състава на Етър 64 (Велико Търново). Останалите положителни състезатели в родните клубове са полупрофесионалисти. Според осведомени точно на най-високо котираните състезатели се заплащат дребни суми възнаграждения при победа и тъждество на тима им.

Хандбалните ни клубове не заплащат заплати – състезателите им се устоят, упражнявайки други специалности. Коя е Елизабет Оморегие? Лиза е родена на 23 декември 1996 година в Атина. Баща й Тайво е нигериец, който като млад е играл футбол. Майка й Наталия Асенова е била хандбална вратарка.

По-късно фамилията, което отглежда още три деца – Мери, Рейчъл и Емануел, се мести от Атина в Плевен. Там Оморегие стартира да тренира лека атлетика, само че скоро се отдава на хандбала. След мощните игри в Т&С Шугър реализира трансфер в Крим Меркатор (Любляна), с който е повторен първенец на Словения, троент притежател на купата на страната и Суперкупата. Оморегие е измежду най-хубавите в лигата и получава доста самостоятелни награди. През октомври 2017 година получава словенско поданство. От 2018 година играе за ЦСМ Букурещ.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР