Една от най-дискутираните теми от началото на годината е изборът

...
Една от най-дискутираните теми от началото на годината е изборът
Коментари Харесай

Магистралата Русе-Велико Търново с 4 тунела и 22 моста

Една от най-дискутираните тематики от началото на годината е изборът на трасе за новата автомагистрала, която ще свързва Велико Търново и Русе. От Министерството на районното развиване и благоустройството трябваше да изберат всред 3 разновидността на правата, като надви комбинираният. По първични данни на районното министерство още тази година би трябвало да бъде определен реализатор, който да приключи аутобана най-много за 4 година

133 километра е плануванаъа дължина в определения вид за трасето за трасето, сочат документите на организация "Пътна инфраструктура ", споделени от локалния вестник "Борба ". Любопитен подробност е, че останалите разновидности са с по 12 – 13 км по-къси, само че дублират и настоящето трасе. Четири тунела планува планът, като три от тях ще бъдат във Великотърновска община.

Единият от тях, който ще бъде наоколо до Дебелец, няма да има дясна тръба, а единствено лява с дължина 186 метра. Според плана са проектирани и 22 моста и виадукта с обща дължина 14 853 м. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се реализира посредством 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи пък ще бъде обезпечен с построяването на 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Замислени са 8 площадки за временен отдих. Те са наоколо до Басарбово, Красен, Тръстеник, Бяла, Стефан Стамболово, до промишлената зона на гр. Дебелец, както и преди с. Белцов, с. Ресен и с. Водолей. Трасето на аутобана визира частни, общински и държавни парцели, които включват разнообразни типове територии – аграрни, горски, транспортни, урбанизирани и водни площи.

Основните са в Полско Косово, Страхилово, Обединение, Иванча, Водолей, Ресен, Хотница, Момин общ брой, Леденик, Дебелец, Климентово, Ст. Стамболово, Паскалевец, Пушево и Шемшево. Засягат се и инженерни мрежи на енергото, „ Булгаргаз “, „ Овъргаз “, съвсем всички мобилни оператори, „ ВиК Йовковци “, Министерство на вътрешните работи и „ Напоителни системи “.



Автомагистралата стартира югозападно от Русе, продължава над река Русенски Лом с мост сред селата Бесарабово и Иваново. След това се насочва в южна посока и пресича път I-5 Русе – Бяла. Продължава в югозападна посока и минава сред селата Екзарх Йосиф и Обретеник. Трасето пресича р. Янтра с втори огромен мост югоизточно от с. Белцов. След това се минава сред Ценово и Пиперково и следва секване с път II-54 Свищов – Бяла. Предвиден е западен обход на с. Ценово, след което пресича път I-3 Плевен – Бяла.

Магистралата минава южно от с. Пейчиново, а по-късно се насочва източно от с. Страхилово и пресича път III-407 Моравица – Царевец, а по-късно и път III-502 Полски Тръмбеш – Горна Липница и път III-504 Самоводене – Алеково. Предвидено е секване на Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ с плановото трасе на Автомагистрала „ Хемус “ наоколо до Паскалевец, Стефан Стамболово, Никюп и Водолей. След това автомагистралата продължава право на юг и минава сред Ресен и Водолей. Предвидено е секване на път III-3031 Павликени – Самоводене, като трасето минава западно от Хотница.

Следва секване на път I-4 Коритна – Велико Търново, а по-късно и на река Янтра, като се минава сред селата Момин общ брой и Леденик, с цел да се доближи до Дебелец. Според плана аутобанът минава на 300 метра западно от последните къщи на Водолей, на 500 метра източно от Хотница и 270 метра от Хотнишкия водопад. Най-много се доближава до Дебелец, като правата стига в някои елементи на отстояния от 80 до 180 метра от чертите на градчето.

Автомагистралата минава на към 2000 метра източно от село Страхилово и пресича пътя Моравица - Царевец, където е очакван и 597-метров тунел, дружно с пътен възел вид „ полудетелина “. Пътните връзки и от двете страни се включват преди моста, с цел да се избегне построяването на други уреди върху им.

След това трасето минава на 2 км югозападно от Климентово и се насочва сред селата Обединение и Иванча и пресича надълбоко дере и коритото на р. Кощра с огромен мост, дълъг 637 м.

При 89-я си километър автомагистралата минава над пътя Полски Тръмбеш – Горна Липница с различен огромен мост с дължина също 637 м и тук е планувана „ полудетелина “. Следва превъзмогването на местността Иванчов хълм. Теренът е доста стръмен с надолнище към 35% и денивелация от 50 м, минава се на 2 км от Обединение и на 205 – 250 м от Иванча. Понеже секторът към с. Иванча е в ров, няма да има потребност от създаване на шумозащитни стени, сочи описанието на трасето.

Пътят продължава в южна посока, като се насочва към Ст. Стамболово. Преминава се западно от селото на към 1,1 км. Следва 9 км дълготрайно втурване към р. Росица, а при 102-я километър се пресича плановото трасе на Автомагистрала „ Хемус “ с пътен подлез. Пътят Павликени – Паскалевец пък ще минава с надлез над „ Хемус “.

После автомагистралата продължава право на юг и минава сред Ресен и Водолей, като р. Росица се пресича с мост, дълъг 677 метра. Преминава около р. Росица и р. Негованка на към 3,3 км, като теренът е съвсем водоравен. Освен реките тук се минават и няколко напоителни канала. Продължава се западно на 1500 м от Ресен. Тук е и една от площадките за отдих. Следва секване на жп линията София – Варна и прекосяване над река Негованка с мост, дълъг малко над километър.

Трасето продължава западно на 550 метра от регулацията на Хотница и пресича река Бохот. Теренът след реката е извънредно стръмен. На разстояние от 300 – 400 м би трябвало да се преодолее денивелация от 70 м, което постанова построяването мост с дължина от 1117 с височина на стълбовете до 45 м., под който ще мине и настоящия път „ Хотница – Момин общ брой “.

Сегашният основен път I-4 София – Велико Търново се пресича с надлез сред Момин общ брой и Леденик. Пътният възел е със свободна форма, като са обезпечени безконфликтни връзки във всички направления.

Местен път Хотница – Момин общ брой, който е имал кръстовище с районна прокуратура I-4 на това място (около някогашната „ Сръбска скара”) ще се затвори, тъй като не е допустимо да се включи в някоя от връзките на автомагистралата, планува още планът. Това няма да затрудни достъпа към Момин общ брой, тъй като единствено на 1,3 км след пътния възел в посока София има различен път към селото.

След пресичането на настоящия основен път от София, теренът внезапно пада към р. Янтра. На разстояние от 1200 м падът е 170 м и се постанова построяването огромен мост. Той ще е с дължина от 1557 м и височина на стълбовете до 50 м. Тук са планувани и 4 тунела, поради спецификата на терена – четири от тях ще са по лявото платно и два – по дясното.

След началото на тунел № 3 се пресича локален път Керека – Шемшево. Той ще премине над тръбата, без да се постанова реконструкцията му, осведомят още от пътната организация.

След излизането от тунели № 3 (дясна тръба) и № 4 (лява тръба) теренът се спуска към коритото на р. Дряновска река и с 1,4 километра мост се минава над нея и железопътната линия.

Край Дебелец е очакван и един от огромните възли вид "детелина ". Път I-5 от Габрово и Дряново ще се реконструира до разклона за Дебелец и ще премине с надлез. Поради упования по-голям поток МПС в посока към Хаинбоаз изходът от автомагистралата към I-5 е решен с полудиректна връзка, която обезпечава по-удобен преход за огромни камиони.

На път I-5 в посока Маказа северно от трасето на повърхност от 56,5 дка може да се разположи център за поддръжка на автомагистралата. Достъпът ще е през първокласния път и пътния възел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР