Една от най-дългоочакваните схеми по Плана за възстановяване вече е

...
Една от най-дългоочакваните схеми по Плана за възстановяване вече е
Коментари Харесай

Парите за слънчеви панели за домакинствата тръгват на 1 февруари

Една от най-дългоочакваните схеми по Плана за възобновяване към този момент е в ход. Министерството на енергетиката разгласи за публично разискване процедура, с която семействата ще могат получат пари за създаване на лични фотоволтаични системи.

Програмата е ориентирана към две съществени вложения - за системи за затопляне на вода за битови потребности от слънчева сила или покривни слънчеви централи за произвеждане на ток.

Общият размер на безвъзмездното финансиране е 59.8 млн. лв., от които 49.9 млн. лева са ‬‬от Европейския съюз - NextGenerationEU, и 9.9 млн. лв. национално финансиране.‬‬ За част от плановете ще има потребност от съфинансиране от страна на семействата.

Също по този начин всеки претендент в началото ще би трябвало да заплати всички действия със лични средства, след което да кандидатства за възобновяване на разноските. Допустими ще са осъществени действия по доставка, монтаж и стартиране в употреба в интервала от 7 юни 2022 година до подаване на предлагането, както и такива, които ще стартират след подписване на контракт за финансиране.
Реклама
Класирането на плановете ще става по методология, включваща разнообразни оценки. Например, повече точки ще получават планове, които ще се употребяват от повече хора. Или пък техническите характерности надвишават заложените в изискванията параметри. В случай на привършване на планувания бюджет и при съществуване на оферти за финансиране с идентичен брой точки, финансиране се дава на предлагането, което е постъпило по-рано.

Крайна дата за подаване на оферти и възражения по детайлите в това публично разискване е 23.01.2023 година 23:59 ч.

Индикативна дата на оповестяване на процедурата 01.02.2023 година
Какви ВЕИ ще се финансират
Процедурата се състои от два съставния елемент
Реклама
Първият е за закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване Вторият - за закупуване на фотоволтаични системи до 10 кВтч, в това число системи за предпазване на електрическа сила (батерии).

Планът е за всеки съставен елемент да бъдат подкрепени най-малко по 10 хиляди семейства.

По-голямата част от средствата - към 47 млн. лева ще бъдат ориентирани към слънчевите централи по втория съставен елемент.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за всеки план по Компонент 1 е до 100% от цената на инсталацията, само че не повече от 1 960.83 лева За фотоволтаиците обаче финансирането ще е до 70% от цената на системата, само че не повече от 15 хиляди лв.. Казано по различен метод - за слънчеви панели за произвеждане на ток хората ще би трябвало да заплащат 30% от цената на плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР